eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megtámadták az e-útdíjat - a nap hírei

Kivizsgálják az elektronikus útdíj-fizetési rendszert ért túlterheléses támadásokat. Üdvözölte a NATO-főtitkára, hogy Magyarország megállította a védelmi költségvetés csökkenését. Az Európai Unió 28. tagállama lett Horvátország, az unió soros elnöki tisztét Litvánia vette át.

Nem lát indokot az elektronikus útdíj-rendszer leállítására az Állami Autópálya Kezelő Zrt, a szervezet szerint a rendszer a korábbi műszaki problémák ellenére biztonsággal működik. Az indulás után kétszer is üzemszünetet kellett elrendelni, a rendszert ért túlterheléses támadásokat még vizsgálják. Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: kivizsgálják az esetet és legfeljebb egy-két hét után érdemes megnézni, hogy kell-e bármit is módosítani. A leállás után az üzemszünet meghosszabbítását kérte a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége, és korábban a fuvarozók négy érdekképviselete is azt kérte a kormánytól, hogy halassza el az elektronikus útdíj-fizetés rendszerének elindítását.

A miniszterelnök szerint nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül. Orbán Viktor erről a Parlamentben beszélt, miután a NATO-főtitkárával tárgyalt. Anders Fogh Rasmussen üdvözölte, hogy Magyarország megállította a védelmi költségvetés csökkenését. A kormányfő arról beszélt, hogy egyetértettek a főtitkárral abban, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére nem szabad feladni a korábban elért biztonsági szintet. Anders Fogh Rasmussen modern technikákat, megoldásokat alkalmazó beruházásokra ösztönözte Magyarországot.

Jogorvoslatért a köztársasági elnökhöz fordult a múlt héten elfogadott integrációs törvény miatt a 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség. A szervezet úgy véli, az integrációs törvény több ponton is sérti az Alaptörvény egyes rendelkezéseit, a takarékszövetkezeti közösség érdekeit.

Újabb rezsicsökkentési lehetőségeket keres a kormánypártok munkacsoportja, melynek vezetője szerint hatósági áras lehet a tűzifa is. Németh Szilárd azt ígérte, hogy még a fűtési szezon, vagyis október 15-e előtt ismét mérsékelnék a gáz, a villany valamint a távhő árát minimum 10, de akár 20 százalékkal is. Ma a többi között a szennyvíz-szippantás, a kéményseprés és a palackos gáz ára csökkent.

Átláthatóbb és korszerűbb a ma életbe lépett új büntető-törvénykönyv- mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Répássy Róbert az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az erőszakos visszaeső bűnözők az új kódex értelmében a korábbinál szigorúbb büntetésre számíthatnak, míg az első bűncselekményes elkövetők esetében a bíróságoknak nagyobb a mozgásterük.

Drágul a gázolaj szerdától, a literenkénti nagykereskedelmi árat 2 forinttal emeli a MOL. A benzin ára nem változik. Az emeléssel a gázolaj átlagára 415 forintra nő, a benzin 410 forint marad. Legutóbb június 21-én változott az üzemanyagok ára, akkor 3 forintot engedett a benzin árából a legnagyobb hazai kereskedő.

Az idén 12 és fél milliárd forintot kap a 16 kiemelt sportág. A kormányszóvivő szerint a kabinet döntése alapján 2014-től 2020-ig összesen 135 milliárd forintot biztosít az állam ezeknek a sportágaknak.

Az élelmiszerüzletek rendjének és forgalmának alapos változását várja az Országos Kereskedelmi Szövetség a Nemzeti Dohányboltok kínálata miatt. A törvény értelmében a ma megnyílt trafikok lottót, szeszesitalt, kávét, energiaitalt, ásványvizet, üdítőt, fagylaltot, jégkrémet és újságot is árulhatnak. Ma több mint 5 ezer nemzeti dohánybolt kezdte meg működését.

Átadták a 400 millió forintból felújított margitszigeti szökőkutat. A kormányfő szerint új fejlesztési korszak kezdődik a Margitsziget életében. Orbán Viktor az átadáskor azt mondta: az elmúlt években a jogviszonyok nem tették lehetővé nagy ívű tervek kidolgozását. Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a 35 méter átmérőjű, több mint ezer négyzetméter vízfelületű szökőkút európai viszonylatban a legnagyobbak közé tartozik.

Füstpróbát tartanak a négyes metró Keleti Pályaudvari állomásán holnaptól. Három napon át nagy mennyiségű, sűrű füst jelenhet meg alkalmanként az állomás kijáratai környékén. Ez az anyag az egészségre teljesen ártalmatlan. A füstpróbát a szakhatóság írja elő és ellenőrzi, és az állomás hő- és füstelvezető rendszerét, valamint főszellőző rendszerét tesztelik a szakemberek.

Horvátország európai uniós csatlakozása példa lehet a Nyugat-Balkán államainak - hangsúlyozták Zágrábban Európa és Horvátország vezető politikusai. A horvát fővárosban tartott központi csatlakozási ünnepségen sokezres tömeg és mintegy 170 vezető politikus - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök vett részt. Horvátország az Európai Unió 28. tagállama lett.

Litvánia vette át az Európai Unió soros elnöki tisztségét Írországtól. Vilnius elnöksége azt jelenti, hogy ezúttal első alkalommal irányítja egy volt szovjet köztársaság az unió legfontosabb ügyeit. Litvánia - akárcsak Magyarország - 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×