Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két részletben kapnak fizetésemelést a pedagógusok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűleg 40-50 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere erről egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt. Azt mondta: a növekmény felét adják oda szeptemberben, a másik felét jövőre.

Az emberi erőforrások minisztere a Pedagógusok Szakszervezetének vasárnapi kongresszusán jelentette be: lesz pedagógus-béremelés szeptembertől az életpályamodell bevezetésével együtt. Egy budapesti sajtótájékoztatón azt valószínűsítette, hogy 40-50 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése, ennek felét kapják meg szeptemberben.

"Mindenképpen egy jelentős béremelés lesz szeptembertől, aminek a második részét jövőre fogják megkapni a pedagógusok. 20-25 százalékos béremelésre mindenképpen számíthatnak szeptembertől, a pontos számok július 10-től állnak rendelkezésre"

Gallós Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, azt mondta: a béremelés már halaszthatatlan volt.

Ezzel az életpálya-modellel a PSZ sosem tudott egyetérteni, azt viszont hangsúlyozni kell, hogy a pedagógusok béremelése nem tűrt halasztást. Erről végre kormánydöntés van. Az, hogy most ez nem 100 százalékos emelés, még mindig jobban el kell fogadni, mint azt, hogy semmi ne legyen - mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is üdvözölte a béremelésről szóló döntést, de furcsállja, hogy azt nem egy összegben, hanem megosztva adja a kormány. Mendrey László szerint az életpályamodell minden egyes elemét egyszerre kellene bevezetni.

Azt, hogy az 50 százalékos béremelés szeptembertől adják és a másik 50 százalékot januártól vagy jövő szeptembertől, nagyon furcsa megoldás. Örülünk, hogy a kormány talált fedezetet a béremelésre, de szerintünk az életpályamodell minden elemét egyszerre kell bevezetni. Amennyiben ez nem megoldható, akkor módosítani kell a törvényt, és át kell dolgozni az életpályamodellt, amiben mi szívesen adunk segítséget - véli Mendrey László.

A béremelés a tervek szerint minden pedagógusra vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is. A növekmény összege attól függ, hogy eddig hány évet töltöttek a pedagógusok a pályán, illetve attól, hogy milyen a végzettségük.