eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hálapénz: tabudöntögetésre készülnek a rezidensek

A hálapénz-rendszer ellen küzd majd a Magyar Rezidens Szövetség új vezetése, ennek érdekében először kérdőíveken fogják felmérni a hálapénz megítélését - mondta el Dénes Tamás, a szövetség új elnöke újságíróknak.

A rezidensszövetség új vezetője - előrebocsájtva, hogy üdvözlik a kormány által a héten bejelentett béremelést - úgy fogalmazott, a bérrendezésnek el kell jutnia oda, hogy az orvosoknak ne érje meg elfogadni a hálapénzt. Hozzátette: a társadalomból is ki kell kopnia ennek a rossz beidegződésnek, de úgy látja, hogy a fiatalok már kevésbé adnak plusz pénzt az orvosnak az ellátásért, és sok orvos el sem fogadja betegétől a paraszolvenciát.

Mint fogalmazott: tudják, hogy "tabudöntögetésre" készülnek, de partnerei lesznek minden olyan szervezetnek, amely szintén elkötelezett ebben a témában. "A hálapénz megfertőzi a mindennapi munkát, és elveszi az orvos-beteg közötti bizalmat" - mondta Dénes Tamás.

Kárpáti Keve, a szövetség budapesti elnöke a szakemberhiánnyal kapcsolatban azt mondta, annak megszüntetése két pilléren nyugszik: egyik a stabil egzisztencia, a másik a szakmai fejlődés biztosítása. Utóbbi kapcsán a szakképzés minőségi javítását említette, amelynek szerinte több fontos lépcsője van.

Az egyik az oktató szakorvosok nevesítése és minősítése kell legyen. A másik probléma, hogy a szakorvosi rendszerben előfordul, hogy a rezidens mentora sokszor nem kapja meg az oktatásért neki járó összeget, ami a rezidensszövetség számára elfogadhatatlan.

Papp Magor, a szövetséget öt éven át vezető leköszönő elnök az elmúlt éveket értékelve elmondta, a rezidensszövetség nyomására vonták vissza a szakorvos-képzés fizetőssé tételének ötletét, vagy a rezidensek röghöz kötését, továbbá eredménynek tartják a Markusovszky-ösztöndíj bevezetését.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×