eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán Viktor: A termőföld felét kis- és közepes birtokok keretében műveljék

A kormány szándéka, hogy a termőföld 20 százalékát nagybirtokok, míg 80 százalékát kis- és közepes birtokok keretében műveljék - mondta a miniszterelnök hétfőn, kérdésre válaszolva a parlamentben.

Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Gőgös Zoltánnak (MSZP) válaszolva azt mondta: a jelenlegi, durva becslések szerinti 50-50 százalékos arányokon kíván változtatni a kabinet.

Mint mondta, kétség kívül ez számos szakmai kérdést vet fel. Egyetértett abban, hogy az állattenyésztés nagyüzemi keretek között sikeres Magyarországon, de hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy középbirtokos keretek között ne lehetne az. Mint mondta, adózási és támogatási politikai elem hozzá kapcsolásával a középbirtokosok fenn tudják tartani az állattenyésztés mai színvonalát.

Gőgös Zoltán kérdésében megerősítést várt a vidékfejlesztési miniszter által már korábban vázolt tervvel kapcsolatban, amely szerint a társas vállalkozások által hasznosított, mintegy 2 millió hektárt kitevő nagybirtokok felét más használati irány felé terelnék.

Problémának tartotta, hogy a társasági kör, amelynek a "selyemzsinórt elküldték", mintegy 100 ezer embert foglalkoztat, és a tehénállomány 90, a sertés 70 és a baromfiállomány 50 százalékát tartják. Úgy vélte, a lépés munkahelyeket és az állatállomány jelenlegi szintjét veszélyezteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×