Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áder: az alaptörvény negyedik módosítását alá kellett írni - a nap hírösszefoglalója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államfő szerint észre kell venni a hétköznapok teljesítményét. Vissza kell találni az imádság és a munka hagyományához - mondta a miniszterelnök. Sorra nyílnak a budapesti strandok, júniusban már mindegyik várja a vendégeket. A nap hírösszefoglalója.

Az államfő szerint észre kell venni a hétköznapok teljesítményét. Áder János erről a hivatalba lépése óta eltelt egy évet értékelve beszélt az MTVA-nak és a TV2-nek adott közös interjúban. Azt mondta: az alaptörvény negyedik módosítását alá kellett írnia, alkotmányjogilag nem volt más lehetősége. A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásról az államfő azt mondta, az Európai Unió nem csak Magyarországgal szemben alkalmaz kettős mércét, de a részleteket nem fejtette ki. Áder János az idei év legnagyobb kihívásának nevezte a víz témájában október elejére tervezett budapesti ENSZ-világkonferenciát.

Vissza kell találni az imádság és a munka hagyományához - mondta a jáki templom felújítási ünnepségén a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy vélte: ez a feltétele annak, hogy Európa és benne Magyarország megújuljon. Orbán Viktor bejelentette: a kormányzat további forrásokat biztosít a jáki templom felújításához. A XIII. századi, Árpád-kori román stílusú templom homlokzati része 150 millió forintos állami támogatással újult meg; a teljes rekonstrukció azonban becslések szerint összesen 1 milliárd forintba kerül.

Már az interneten is gyűjti a rezsicsökkentést támogatók aláírásait a Fidesz. Nyitrai Zsolt, a kormánypárt országgyűlési képviselője elmondta: eddig 1 millió 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze, és az akciót még legalább négy hétig folytatják. Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől 10 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő díja, és további rezsicsökkentésre lehet számítani például a háztartási PB-gázpalackoknál, a hulladékszállításnál, a víz- és csatornadíjaknál, valamint a kéményseprésnél.

A haszon maradjon a termelőknél - a vidékfejlesztési államtitkár szerint ezen dolgozik a kormány, az Országgyűlés és a Vidékfejlesztési Minisztérium is. V. Németh Zsolt a jáki gazdanapon azt mondta: a cél, hogy a magyar termelők minél magasabb feldolgozottságú terméket állítsanak elő és juttassanak el a piacra, ehhez pedig több pályázati lehetőség és adminisztrációs könnyítés áll az érintettek rendelkezésére.

A többi között új agrár-élelmiszeripari termékek, szolgáltatások, technológiák kifejlesztésére írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A PwC tanácsadó cég tájékoztatója szerint az összesen 4 milliárd forintos idei keretből az elnyerhető támogatás legalább 40 millió és legfeljebb 1,5 milliárd forint. A pályázatokat június 24-ig lehet benyújtani, a támogatott projekteket 36 hónapon belül kell végrehajtani.

Júniustól újabb 23 helyen nyílik, ezzel összesen 54 helyszínen lesz Jogpont Plusz iroda az észak-alföldi régióban - közölte az ingyenes jogsegélyszolgálatot működtető Ipartestületek Országos Szövetsége. A tájékoztatás szerint a régiót alkotó Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tavaly július óta 1500 ügyfél kért segítséget a jogsegély-irodákban, főleg munka- és családjogi kérdésekben, de gyakoriak a cégjogi, valamint az adó- és társadalombiztosítási ügyek is.

Többnyire saját forrásból állta a legutóbbi fejlesztéseket a fővárosi strandokon és gyógyfürdőkben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Szőke László vezérigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a fejlesztések miatt kellett helyenként árat emelni. Hozzátette: egymás után nyílnak meg a fővárosi strandok, júniusra már mindegyik várja a vendégeket.

Olaszországban két csendőrt és egy járókelőt sebesített meg egy lövöldöző férfi a miniszterelnöki hivatalnál. A csendőrök viszonozták a tüzet, megsebesítették, majd elfogták a 49 éves, a sajtó szerint elmeháborodott férfit. A támadó akkor kezdett tüzelni, amikor egy kilométerre onnan az elnöki palotában letette az esküt az Enrico Letta vezette új olasz kormány, amelyben koalícióra lépett egymással a jobb- és a balközép.

Japánban sikeres volt a Boeing új típusú, már átdolgozott utasszállító gépének próbarepülése. A Dreamlinereket használó két japán légitársaság nemrég bejelentette, hogy miután a gyártó felújította a korábban problémákat okozó akkumulátorrendszert, kész ismét forgalomba állítani a sorozatos meghibásodások miatt leállított 787-eseket. A három hónapos kényszerszünet után az etióp légitársaság indította el elsőként egyik ilyen gépét.