eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb vállalattal kötött stratégiai megállapodást a kormány - a nap hírei

Európai jelentőségű magyar teherfuvarozó céggel kötött stratégiai megállapodást a kormány. Több ellenzéki tömörülés is bírálja a trafikpályázatot. Megdőlt a napi melegrekord a fővárosban.

Iparűzési- és súlyadókedvezményt kért a fuvarozóknak a Wáberer's International Zrt elnök-vezérigazgatója, amikor stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal. Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökeként emlékeztetett, a szállítási szektor adja a magyar bruttó hazai termék 6-8 százalékát. A kormányzati egyezségtől a versenyképesség fokozását és további növekedést vár. A megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá. A Waberer's évi 6 milliárd forint adót fizet és 1700 embernek ad munkát.

Elvi megállapodást kötött a kormány a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatásáról. Orbán Viktor kormányfő az aláírási ünnepségen arról beszélt, hogy a főiskola jó példát mutat a tehetséges magyar fiatalok felfedezésére és kiemelkedő színvonalú oktatására.

A köztársasági elnök szerint új megoldásokat kívánnak a vízügyi szakmától a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek. Áder János Kiskörén, a nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó átadásán úgy fogalmazott: bár a Tisza az 1879-es nagy szegedi árvízhez hasonló súlyos tragédiát máig nem okozott, a veszély évről évre jelen van a folyó mentén.

Május elsején, a budapesti központi demonstráción jelenti be három szakszervezeti konföderáció, hogy még az idén szövetségbe tömörül - közölte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Pataky Péter korábban az InfoRádióban elmondta: a jelenlegi szakszervezeti struktúrát nem tartja hatékonynak.

Nem talált törvénytelenséget vagy szabálytalanságot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tevékenységében a saját ellenőrző bizottsága. Korábban a szocialisták kifogásolták az állami földhaszonbérleti pályázatok elbírálását, mondván, előre megbeszélt eredmények születtek.

Kedvezőnek tartja a nemzeti bank növekedési hitelprogramját az OTP vezérigazgatója, mert az szerinte támogatja a gazdasági növekedést. Csányi Sándor az InfoRádióban elmondta: a jegybanki projekthez az általa vezetett pénzintézet nem csak csatlakozik, hanem a hitelkihelyezésre kapott összeget ugyanannyival megtoldja saját forrásból. A bankvezető az OTP éves rendes közgyűlésén közölte: szakértőik az idén 1 százalék körüli gazdasági növekedést várnak Magyarországon, a régió egészére pedig 2,6 százalékos bővülést.

Olcsóbb lehet június 1-jétől a lakossági PB-gáz tíz százalékkal a tavaly december 31-i árakhoz képest. Az erről szóló önálló képviselői indítványt a fideszes Németh Szilárd nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A trafikpályázatok érvénytelenítését követelik a szocialisták. Mesterházy Attila pártelnök szerint a dohánypiac újraosztása a korábban meghirdetett célokkal ellentétesen történt meg, 40 ezer család megélhetését veszi el, ráadásul jogorvoslati lehetőség nélkül. Jobbik saját vizsgálatot kezd, és hivatalos iratokat vár a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-től. A Párbeszéd Magyarországért lemondásra szólította fel a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt. A Fidesz szóvivője szerint az ellenzéki tiltakozás célja a figyelem elterelése és a multik érdekeinek védelme.

Közzétette a belügyminiszter a márciusi hóhelyzet kezeléséről készített kormányzati közvélemény-kutatási gyorsjelentést. A mintegy 800 felnőtt telefonos megkérdezésével készített felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók csaknem 53 százaléka szerint jól kezelte a nehézségeket a katasztrófavédelem. Valamivel kevesebb, 44 százalék azok aránya, akik szerint inkább rossz volt a szervezet teljesítménye.

Elkészült a főkapitányi jelentés az izsáki rendőri intézkedésről, amely közben meghalt egy férfi. Egy hattagú bizottság vizsgálta az április eleji esetet. Megállapításaikat egy csaknem 60 oldalas dokumentumban összegezték, és időben megküldték az országos főkapitánynak. A jelentés részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Megdőlt a napi melegrekord a fővárosban: Újpesten 29,3 fokot mértek. A korábbi rekord 28,6 fok volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az április 26-ai országos csúcsnál nem volt ugyan melegebb, de a hőmérséklet épp elérte a rekordértéket. 1986-ban Kisteleken most Baján volt 30,2 Celsius-fok.

Nyolc sérült már hazautazhatott a péntek reggeli, M1-es autópályán történt buszbaleset sérültjei közül. Négy embert hétfőn engednek ki a kórházból, és már nincs életveszélyes állapotban a legsúlyosabb sérült sem. A Szkopjéból Prágába tartó menetrendszerinti járat letért az M1-es sztrádáról és a Cuhai Bakony érben állt meg. A rendőrség eljárást indított a busz macedón sofőrje ellen

Az Egyesült Államokban egy börtönkórházba vitték át a bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottját. A 19 éves csecsen származású Dzsohar Carnajev több lőtt sebet kapott, miközben megpróbált elmenekülni a rendőrök elől. Bátyja meghalt az elfogására indított hajtóvadászatban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×