eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bölcskei Gusztáv: Nem bojkottálják a reformátusok az egyházi törvényről szóló tárgyalásokat

A médiában elterjedt hírekkel ellentétben nem bojkottálja a Magyarországi Református Egyház (MRE) az egyházi törvény módosításáról szóló, a kormányzattal folytatandó tárgyalásokat - mondta Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A zsinat ülése után tartott eseményen a református püspök úgy fogalmazott: "mellbevágó" volt, amikor olyan híreket "harsogtak" a különböző orgánumok, hogy az MRE "a kormány ellen fordult", illetve "bojkottálja a tanácskozást".

A református egyháznak médiatörvényben biztosított joga, hogy elvárja a sajtó képviselőitől: ne vezessék félre a közvéleményt torzított hírekkel és hangzatos főcímekkel - tette hozzá.

Bölcskei Gusztáv furcsának nevezte azt, hogy a szerdai zsinati ülésen elhangzottakról még aznap kiadott tisztázó közlemény ellenére még a csütörtöki híradásokban is "ugyanaz a félrevezető, torzító beállítás jelent meg különböző rádiókban, internetes felületeken". Hangsúlyozta: ez nem felel meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének.

Úgy fogalmazott: ha valaki arra próbálja felhasználni a református zsinat ülését, hogy "valamiféle hangzatos címmel a mindannyiunk által ismert felszított, már a választási kampányt előrevetítő hangulatban instrumentalizálja az egyházat, akkor ezt én a mi egyházunk nevében a leghatározottabban visszautasítom".

Sajnálatosnak mondta, hogy a magyar médiában a református egyház zsinati üléséről szólva nem az érdemi kérdésekről esett szó, hanem arról, hogy az elnöki megnyitóban elhangzott egy mondat, amely szerint az egyházi törvény módosításáról tartott szerdai szakértői egyeztetésen a református egyház képviselői nem vettek részt. Kiemelte, mindez azért történt így, mert nem tudnak egyszerre két helyen lenni.

A református püspök abszurdnak nevezte azt a felvetést és megfogalmazást, hogy a reformátusok az egyházi törvénnyel kapcsolatban szembefordulnának a kormánnyal. A törvény jelenlegi módosítása a református egyházat semmilyen formában nem érinti, sem a státusát, sem a jogkörét - jegyezte meg.

A zsinat lelkészi elnöke kitért arra, hogy az egyházi törvénnyel kapcsolatban voltak és vannak - a többi keresztény történelmi egyházzal egyeztetett - szempontjaik, amelyeket a tárgyalások során hangoztattak. Ezek közül volt olyan, amelyet az előterjesztő befogadott, és volt, amelyet nem, ami "teljesen normális ügymenet". Hozzátette: minden korábbi egyeztetésen részt vettek és megfogalmazták véleményüket, ismertették érveiket, ha kellett, ütköztették az előterjesztők álláspontjával.

A sajtótól kérte, azt tekintsék mértékadónak, amit ő mond, és hozzáfűzte: nem tudja, kinek milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy ne hiteles beszámolót adjon a zsinat üléséről. Mint mondta, nem kérnek elfogultságot az egyház számára, csak azt, hogy "világos különbség tétessék az igazság és a torzítás között".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×