eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonásának lehetősége - lapszemle

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét - írja a Magyar Nemzet.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét. A felügyelet elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is hozzátette: nem tud arról, hogy az ügyben politikai szinten bármilyen előterjesztés vagy döntés született volna.

A Napi Gazdaság Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral készített interjút, aki szerint a jövő évi felsőoktatási büdzsé az ideihez hasonló lehet, ám az elosztás eltér majd az elmúlt húsz év gyakorlatától, a kutatóegyetemek például biztosan külön elbírálásban részesülnek. Az államtitkár úgy vélte, hogy a felvételizők számának csökkenése a következő években is folytatódik.

Az Indexen az olvasható, hogy a főváros 435 fát vágna ki a Római-parton, de a mobilgát-építésnek áldozatul eshet további több mint ezer ártéri fa is, amelyeket nem számoltak be az összesítésbe, tudta meg néhány zöld civilszervezet. A cikk szerint akár egy hónapon belül engedélyekhez juthat a Római-part mobilgátas projektje.

A Népszabadság arról ír, hogy a fesztiválszervezőknek továbbra sincs még megoldásuk a cigaretta árusítására. A helyi boltosok ugyanis aligha tudnak a fesztivál idejére kitelepülni, erre ugyanis nem biztosít lehetőséget a trafiktörvény. Mobil árusítóhelyet pedig csak oda küld az állam, ahol koncessziós nyertes hiányában nincs trafikos.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy hamarosan felújítják a Lánchidat és a várhegyi alagutat. Ennek során a többi között kicserélik a híd pályalemezét és elvégzik a korrodált acélszerkezetek javítását. A projektre nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Budapesti Közlekedési Központ.

A pénzcentrum.hu szerint jövőre elindulhat a 4-es metró próbaüzeme. A portál a főváros tegnap elfogadott középtávú finanszírozási prognózisa alapján kitér arra is hogy 2014-től várhatóan teljes kapacitással üzemelhet a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep.

A mobilfizetés nagyhatalma lehet Európa és Észak-Amerika a következő években - közli a Napi Gazdaság. Az Egyesült Államokban tavaly közel 13 milliárd dollárnyi vásárlást bonyolítottak valamilyen mobilfizetési megoldáson keresztül. A trend a cikk szerint Magyarországot sem kerülheti el.

A pénzcentrum.hu-n arról olvashatnak, hogy befürdött az állam a prémium eurókötvényekkel, mivel hatalmas mértékben csökkent a múlt év végén bevezetett állampapír befektetőknél lévő mennyisége. Márciusban mindössze 25,8 millió eurónyit vásároltak, ugyanakkor az első három hónapban eladott érték nagyjából harmadát vissza kellett vásárolnia az államnak.

A portfolio.hu arról ír, hogy Fukusima után is tucatszámra épülnek az új atomerőművek. A Nukleáris Világszövetség jelenleg 435 működőképes atomreaktort tart számon, ám további 67 reaktor építési munkálatai zajlanak világszerte. Ennél azonban még több reaktor-tervet jegyez a szervezet, amelynek még nem kezdték meg a kialakítását, de 8-10 éven belül üzembe állíthatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×