eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Senkinek nincs biztos receptje a válságkezelésre

A válságkezelés kreatív megoldásairól tanácskoznak a Parlamentben a Közép-Európai Kezdeményezés tagországainak képviselői.

Magyarország természetes értékként tekint a közép-európai térség sokszínűségére, az abból fakadó kreativitás gazdasági haszna azonban a történelem során gyakran nem nálunk keletkezett, ezért a politikai döntéshozóknak komoly felelősségük van a megfelelő feltételek kialakításában - mondta Kövér László a tanácskozáson. A házelnök szerint a válságkezelés során nem szabad csak a globális és európai szereplők döntésére várni, hiszen nekünk is lehetnek kreatív megoldásaink, akár konfliktusok árán is.

A Külügyminisztérium uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint senkinek nincs biztos receptje a válságkezelésre. Mindannyian egy nagy kísérlet részesei vagyunk - fogalmazott Prőhle Gergely. Magyarország elkötelezett híve a közösségi módszernek, ahol nem számít, hogy egy tagállam kicsi vagy nagy, de ez az elv az utóbbi időben mintha sérült volna, különböző dominanciák jelentek meg, ezért fontos, hogy a közép-európai térség közösen tudja megjeleníteni az érdekeit - fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette: a KEK magyar vezetői számára kiemelten fontos a térség országai közötti infrastrukturális, közlekedési akadályok lebontása, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.

A Közép-Európai Kezdeményezés főtitkárhelyettese úgy fogalmazott, hogy a térség országainak támaszkodniuk kell a különbségeikre is. Akik kreatívak, azok ott keresik a megoldást, ahol mások nem - mondta Zoran Jovanovic.

A KEK Parlamenti Dimenziójának elnöke, Hörcsik Richárd kijelentette, hogy Magyarország, az egykori kompország számára ma már egyértelműen az Európai Unió a gravitációs pont, a kezdeményezés célja pedig az, hogy ebből a régióból is minél többen kerüljenek a történelem napos oldalára.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×