Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Senkinek nincs biztos receptje a válságkezelésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A válságkezelés kreatív megoldásairól tanácskoznak a Parlamentben a Közép-Európai Kezdeményezés tagországainak képviselői.

Magyarország természetes értékként tekint a közép-európai térség sokszínűségére, az abból fakadó kreativitás gazdasági haszna azonban a történelem során gyakran nem nálunk keletkezett, ezért a politikai döntéshozóknak komoly felelősségük van a megfelelő feltételek kialakításában - mondta Kövér László a tanácskozáson. A házelnök szerint a válságkezelés során nem szabad csak a globális és európai szereplők döntésére várni, hiszen nekünk is lehetnek kreatív megoldásaink, akár konfliktusok árán is.

A Külügyminisztérium uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint senkinek nincs biztos receptje a válságkezelésre. Mindannyian egy nagy kísérlet részesei vagyunk - fogalmazott Prőhle Gergely. Magyarország elkötelezett híve a közösségi módszernek, ahol nem számít, hogy egy tagállam kicsi vagy nagy, de ez az elv az utóbbi időben mintha sérült volna, különböző dominanciák jelentek meg, ezért fontos, hogy a közép-európai térség közösen tudja megjeleníteni az érdekeit - fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette: a KEK magyar vezetői számára kiemelten fontos a térség országai közötti infrastrukturális, közlekedési akadályok lebontása, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.

A Közép-Európai Kezdeményezés főtitkárhelyettese úgy fogalmazott, hogy a térség országainak támaszkodniuk kell a különbségeikre is. Akik kreatívak, azok ott keresik a megoldást, ahol mások nem - mondta Zoran Jovanovic.

A KEK Parlamenti Dimenziójának elnöke, Hörcsik Richárd kijelentette, hogy Magyarország, az egykori kompország számára ma már egyértelműen az Európai Unió a gravitációs pont, a kezdeményezés célja pedig az, hogy ebből a régióból is minél többen kerüljenek a történelem napos oldalára.

Hanganyag: Herczeg Zsolt