eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fővárosi Közgyűlés - Döntés a költségvetési koncepcióról

A Fővárosi közgyűlés ülésén a képviselők megszavazták Budapest költségvetési koncepcióját, amely még változhat a következő hónapokban. Döntöttek kikötődíjakról, díszpolgári címekről is és utcanevekről is.

Az elfogadott jövő évi költségvetési koncepció szerint az ideivel megegyező feltételrendszer mellett készíti el 2014-es költségvetését a fővárosi önkormányzat, amely jövőre a fejlesztési kiadások csökkenésével számol, és elsősorban uniós társfinanszírozással valósítja meg fejlesztéseit. Rögzíti továbbá, hogy a 2014-es büdzsében nem tervezhető működési hiány, továbbá a hitelszerződésekben vállalt kötelezettségeket maradéktalanul teljesíteni kell. Arra is kitérnek, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatást a rendelkezésre álló forrásokhoz kell igazítani.

Döntés született a Veres Pálné Gimnázium ügyében is, a határozat szerint a kizárólagos használatú épületrészében, annak átépítése után helyezik el azokat a tantermeket, amelyek jelenleg az ingatlanban ugyancsak tulajdonos kft. területén vannak.

Az V. kerületi Veres Pálné utca 36-38. alatti ingatlan osztatlan közös tulajdonosa a fővárosi önkormányzat és a Veres Projekt 2007 Kft. A használati megállapodás alapján a cég kizárólagos használatában 1506 négyzetméter, míg az önkormányzaton keresztül a gimnáziuméban 2562 négyzetméter van, és az oktatási intézmény 293 négyzetméteren is használ helyiségeket a kft. területén. A helyzet megoldására korábban egyebek mellett a tetőtér beépítése és ingatlancserék lehetősége is felmerült, de egyik sem valósult meg.

Változnak a kikötői díjak Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a díjszámítás módját is tartalmazó előterjesztést. Minden kikötőben alapdíjat kell fizetni, ezen felül kikötői osztályokat, Budapesten belüli elhelyezkedést és ezekhez tartozó szorzószámokat határoznak meg, és figyelembe veszik a hajó hosszát is.

Az eddig meglévő közforgalmú és nem közforgalmú állóhajó vagy úszó létesítmény mellett új osztályok is megjelennek. A rendelet meghatározza az engedélyezhető kikötői osztályokat, és rögzíti, hogy egyes funkciókat mely partszakaszokon lehet engedélyezni.

Zárt ülésen szavaztak a képviselők a díszpolgári címek adományozásáról. Idén július 19-én Dávid Katalin művészettörténész; Dömötör Zoltán úszó, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző; Gschwindt András nyugalmazott egyetemi adjunktus; Halász Judit színművész, énekesnő; Khirer Vilmos, az egyházi bíróság helynöke; Kóbor János előadóművész; Kurutzné Kovács Márta egyetemi tanár, professor emerita; Leél-Õssy Szabolcs egyetemi docens; Mécs Károly színművész; Merkely Béla kardiológus, tanszékvezető; Schubert Éva színművész és Szenthelyi Miklós hegedűművész veheti át az elismerést. Posztumusz adományozzák a címet az Aranycsapat két labdarúgójának, Bozsik Józsefnek és Hidegkuti Nándornak, illetve Václav Havel írónak, volt cseh államfőnek.

Elfogadták azt a javaslatot is, amely szerint Budapest ingyen átvenné az államtól a Sziklakórház múzeumot. A budai Vár alatti, a második világháború idején légoltalmi kórházként működő létesítmény közgyűjteményként működik, üzemeltetésére az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly májusban ötéves bérleti szerződést kötött a Sziklakórház Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, a bérlő mintegy 56 millió forint értékben végzett felújítási munkálatokat. A tulajdonosváltással a bérleti szerződés nem szűnik meg.A közgyűlés döntött arról is, hogy az agglomerációs közösségi közlekedés fenntartásának érdekében május elsejétől is a Budapesti Közlekedési Központ szervezi a főváros környéki települések tömegközlekedését. Az előterjesztés szerint a feladatot május elsejétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján a Volánbusznak kellene ellátnia, de a teljesítés ellehetetlenült, mivel a Volánbusz egyik járműbeszerzési tendere meghiúsult, egy másik pedig 2014 első negyedévétől biztosítana járműveket.

A közgyűlési frakciók az ülés előtt sajtótájékoztatókon véleményezték a napirendi pontokat. Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a költségvetési koncepcióról azt mondta, nincs elképzelése a jövőről, arról, hogy miként akarja kezelni az Orbán-kormány által a fővárosnak okozott 300 milliárd forintos hiányt vagy a közlekedés finanszírozásából hiányzó 30 milliárd forintot.

Hanzély Ákos, a Párbeszéd Magyarországért fővárosi politikusa a Fővárosi Vízművek helyzetéről azt mondta, BKV-szindrómában szenved a cég, mert a finanszírozás nincs megoldva, a források csökkentek, pedig korábban milliárdos nyereséggel működött a cég.

Szabó György jobbikos képviselő a BKV műszaki állapotáról készült tájékoztatóval kapcsolatban azt mondta, az állapotok a korábbi városvezetés tevékenységének eredményeként alakultak ki, de a mostani sem oldja meg a problémát. Szerinte Budapest vezetésének nincs megfelelő elképzelése a helyzet kezelésére. Közölte, a Jobbik a 27 százalékos áfa 5 százalékra való csökkentését, a BKV-t érintő energia vonatkozásában pedig jövedékiadó-mentességet javasol.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×