eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pokorni Zoltán otthagyja a parlamentet - lapszemle

A Népszabadság úgy értesült, hogy Pokorni Zoltán ismét elindul a polgármesteri posztért. A Magyar Nemzet azt írja, azt javasolták az Európa Tanács jelentéstevői, hogy kezdjék el a hazánkat érintő monitoring-eljárást.

Pokorni Zoltán ismét elindul a polgármesteri posztért, otthagyja a parlamentet, a Fidesz alelnöki posztjáért azonban ringbe száll - írja a Népszabadság. A lap szerint Pokorni Zoltán a 2014-es választások után nem lesz parlamenti képviselő, a fideszes politikus szándékát, hogy a hegyvidéki polgármesterségért szeretne ismét elindulni, a múlt héten, zárt körben, a Fidesz júniusi tisztújító kongresszusát megelőző küldöttgyűlésen jelezte. A fideszes polgármester-képviselőknek Orbán Viktor már tavaly jelezte, választaniuk kell a két tisztség között.

A Népszabadság másik cikke szerint becsukhatják a patikák egyharmadát, mert sok helyen teljesíthetetlenek a megváltozott feltételek. Ezek közül a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a mostaninál - a nyitvatartási idő függvényében - több gyógyszerészt kell alkalmazniuk a gyógyszertáraknak. A feladat teljesítéséhez legalább 400-600 újabb szakember munkába állására lenne szükség, miközben alig 80-90 munkanélküli gyógyszerész van jelenleg.

A Népszabadság arról ír, hogy újabb 800 millió eurós megszorítást jelentett be a portugál kormány, miután az alkotmánybíróság elutasított több takarékossági intézkedést, a többi között a közalkalmazottak 14. havi fizetésének eltörlését. Ehelyett jön a nyugdíjak és a segélyek megadóztatása.

Az MSZP választási győzelmét akarta elősegíteni és leleplező információkat ígért Portik Tamás a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatójának - ez derült ki a titkosítás alól feloldott jegyzőkönyvekből, amelyek részleteit a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra. A főigazgató hajlott az együttműködésre, megbeszéléseiken az Aranykéz utcai robbantás is szóba került. Laborc és Portik között legalább két személyes találkozó jött létre, amelyekről hangfelvétel készült.

Azt javasolták az Európa Tanács jelentéstevői, hogy kezdjék el a hazánkat érintő monitoring-eljárást - értesült szintén a Magyar Nemzet. Erről bizottsági keretek között már ma tárgyalnak Strasbourgban. Az Orbán-kormány arra számít, hogy a tavasz végén, nyár elején újabb összehangolt uniós támadás indul hazánk ellen.

Moszkvában megnyílt a magyar kereskedőház - írja a Magyar Nemzet. Szijjártó Péter, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos hétfőn Moszkvában megnyitotta a magyar kereskedőházat. A moszkvai kereskedőház egy üzleti és invesztíciós központból, valamint egy konszignációs raktárbázisból áll, tevékenységi körébe beletartozik a befektetésközvetítés, az üzleti tanácsadás, valamint a kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenység.

Az Index arról ír, hogy a szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, de csak júliustól kell majd a dohányzóknak megkeresni a hétezer nemzeti színekkel ellátott, Nemzeti Dohánybolt feliratú trafik közül a legközelebbit. Az éves szinten mintegy 500 milliárd forintos magyar dohánypiacon a korábbi körülbelül 40-42 ezer bejáratott, üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel újonnan alakuló, üzleti múlttal nem feltétlenül rendelkező vállalkozás szolgálja majd ki a vevőket, amely a korábbinál kockázatosabb helyzetbe hozza a dohány-nagykereskedőket,

A Napi Gazdaság arról ír, hogy február közepén Magyarország sikeresen értékesített 3,25 milliárd dollárnyi devizakötvényt, ennek nagyjából a negyedét az egyesült államokbeli Franklin Templeton jegyezte le. A cég hivatalos beszámolóiból kiderül, hogy a Templeton nem új szereplő a magyar piacon, hiszen március végén több mint 10,3 milliárd dollárnyi kötvény szerepelt amerikai és luxemburgi alapjaikban.

A Napi Gazdaság arról közöl cikket, hogy hamarosan bejelentheti a magyarországi érdekeltségeire a vonatkozó fúziós szándékát az Axel Springer és a Ringier, a versenyhatósági jóváhagyást igénylő folyamat az év végéig is elhúzódhat. A korábbi hasonló törekvés a Médiatanács szakhatósági állásfoglalásán bukott el, a hatóság akkor az összeolvadásban a sokszínű tájékozódás sérelmét látta. Egyelőre nem tudni, hogy a két kiadó portfoliója miként változik az egyesüléssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×