eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Hende: A stratégiai terv fontos eleme a különleges műveleti erők képességének fejlesztése

A honvédelmi tárca 2022-ig szóló stratégiai tervének egyik prioritása a különleges műveleti erők képességének fejlesztése - tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter Michael Repass vezérőrnagyot, az amerikai hadsereg Európában állomásozó különleges műveleti erőinek parancsnokát Budapesten.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a felek a hétfői találkozón áttekintették a magyar-amerikai katonai kapcsolatokat, különös tekintettel az afganisztáni különleges műveleti együttműködésre és a honvédség különleges műveleti zászlóalja képességfejlesztésére vonatkozóan.

A Magyar Honvédség különleges műveleti képességének kialakítása és fejlesztése 2005 óta zajlik az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán. A magyar különleges műveleti erők 2009 óta egy amerikai kötelék részeként szolgálnak a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) műveletben - írták.

A Magyar Honvédség különleges erőinek részvétele 2012 novemberében átalakult, létszámában és képességeit tekintve is megerősödött Afganisztánban. Az önálló törzselemű, két különleges műveleti csoportból álló kontingens az amerikai vezetésű Task Force 10 parancsnokság alárendeltségében tevékenykedik, feladata a kormányellenes erők tevékenységének visszaszorítása és az afgán nemzeti biztonsági erők kiképzése és támogatása. A NATO nemrégiben hivatalos jelentésben erősítette meg: az amerikai segítséggel fejlesztett magyar különleges műveleti képesség elérte a NATO elvárásoknak megfelelő felkészültséget - hangsúlyozta a HM.

A közlemény szerint Michael Repass a megbeszélésen elismerően nyilatkozott a különleges műveleti szakterületen szolgáló magyar katonák teljesítményéről és felkészültségéről. A felek egyetértettek abban, hogy a különleges erők fejlesztése mindkét ország számára egyaránt fontos. Hende Csaba a találkozón Szövetségért szolgálati jellel tüntette ki az amerikai parancsnokot - tájékoztatott a HM.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×