eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Fidesz: A Portik-Laborc ügy az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botránya

Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet, amelyet "évekig próbáltak eltussolni". A találkozón elhangzottakat szakértők vizsgálják, hogy azok milyen bűncselekmények gyanúját vethetik fel.

Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kezdeményezte, hogy a Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezető tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet is tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc "saját szakállára" találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy "végrehajtott egy feladatot". A bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet - mondta a politikus, aki szintén tagja a testületnek. (A Laborc Sándor és Portik Tamás közötti találkozókról készült, az Alkotmányvédelmi Hivatal által minősítés alól feloldott dokumentumokat itt olvashatja.)

Kocsis Máté tájékoztatóján ismertette az ügy előzményeit, azt, hogy "Portik Tamás egy piti bűnözőből lett nagyhal". Felidézte az olajszőkítési botrányt, valamint azt is, hogy 1996-ban már nyomozás indult az Energollal kapcsolatban, "de érdekes módon Portikot futni hagyta az akkori baloldali kormány", majd 2003-ban, amikor ismét baloldali kabinet volt Magyarországon, törölték őt a körözöttek listájáról. "A 2010-as választásokhoz közeledve aggodalom töltötte el Tamásnak a lelkét, és ijedtében megkereste Laborc Sándort. (...) Szerette volna, ha a korábbi, számára paradicsomi állapot nem szűnik meg, éppen ezért felesküdött a baloldal sikerére" - fogalmazott a kormánypárti képviselő, jelezve: nem szokványos, hogy egy magas beosztású titkosszolgálati vezető "feketeöves bűnözőkkel" találkozzon.

A megbeszélésekből levonható legfontosabb tény, hogy "az alvilág egyik vezére megpróbálta segíteni a baloldalt a 2010-es választási győzelemhez. Az is kiderül, hogy az akkori kormányzat nem mondott nemet erre az együttműködésre" - vélekedett a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja, hozzátéve: Laborc Sándor azzal bízta meg Portik Tamást, hogy gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezető politikusaira nézve terhelő információkat.

Kocsis Máté szavai szerint ma már biztos, az alvilág a baloldali kabinetek idején összejátszott a titkosszolgálatokkal, és "a baloldali kormányok, ha kellett, akár az ördöggel is cimboráltak".

Szólt arról is, hogy jelenleg szakértői csoport vizsgálja, milyen bűncselekmények valósulhattak meg a Portik-Laborc-találkozókon elhangzottak alapján. Ha kell, ezt követően feljelentést tesznek - mondta. A képviselő kezdeményezi azt is a következő nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, hogy vizsgálják meg, milyen kapcsolatban állt az Energol Rt. a titkosszolgálatokkal. Arra is választ keresne továbbá, hogy "az a kapcsolat, amely a szervezett alvilág és a baloldali kormányok alatt intézményesen létrejött", milyen kérésre vagy utasításra alakult ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a Laborc-Portik-beszélgetés teljes leiratának nyilvánosságra hozását kezdeményezi, a Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre azt mondta: Molnár Zsolt a mostani dokumentumok nyilvánosságra hozatalát sem támogatta a testület ülésén.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség képviseletében nyilatkozó Szabó Tímea szavaira reagálva Kocsis Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy Laborc Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is titkosszolgálati vezető volt.

A Fidesz politikusa tájékoztatóját azzal zárta, hogy a találkozókon elhangzottak nyilvánosságra kerülésével "a Portik-Laborc-ügy nem véget ért, hanem elkezdődött".

Az Alkotmányvédelmi Hivatal Pintér Sándor belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát. A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról is szó volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×