Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezek voltak a témák napirend előtt a Parlamentben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A növekvő várólisták, a munkahelyteremtés és a 130 éve született Kós Károly is szóba került az Országgyűlési napirend előtti felszólalásai során.

Az MSZP-s Tukacs István elszomorítónak tartotta a kormány egészségügyi átalakításainak eredményét, mivel - mint mondta - folytatódott az intézmények eladósodása. A betegek szempontjából a képviselő szerint a növekvő várólisták okozzák a legnagyobb problémát. Tukacs István úgy látta: meg kellene kötni azt a szakmai és politikai konszenzust, hogy közös és együttes vélemények alapján szülessen egy a betegek érdekeit is szolgáló egészségügy.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy több kormányzati ciklus mulasztásait nem lehet három év alatt rendbe hozni, de jelenleg következetesen alakítják át az egészségügyi ellátórendszert, amelynek már láthatóak eredményei. A várólistáknak lesz kezelési programja, az pedig, hogy láthatóvá tették a várólistákat, igen komoly vállalás a kormányzat részéről.

A KDNP-s Gaal Gergely a XX. század diktatúrái ellen küzdő keresztényekről emlékezett meg, amelyhez csatlakozott Rétváry Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár is.

Volner János a Jobbik részéről feltette a kérdést, hogy hová tűntek a munkahely-teremtési támogatások, mivel a tavalyi évben csak közmunkásokkal nőtt a munkavállalók száma, ám több külföldi vállalkozás is 100 millió forint fölötti támogatást kapott. A képviselő az ipar, a mezőgazdaság és az idegenforgalom számára nyújtana adókedvezményeket.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára javasolta a képviselő számára, hogy részletesebben vizsgálja át a KSH foglalkoztatási adatait, mert épp a versenyszférában nőtt a foglalkoztatottak száma. Azzal azonban egyetértett az államtitkár, hogy az iparnak kiemelt szerepe van a magyar gazdaságban.

Varga István a Fidesz képviselője a 130 éve született építészről, Kós Károlyról emlékezett meg, aki a többi között a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Wekerle-telep központját, illetve az állatkerti Madárházat tervezte. Kontrát Károly államtitkár hozzátette, hogy nem csak az építészeti eredményeiről, hanem Kós Károly nehéz időkben tanúsított példamutató magatartásáról is meg kell emlékezni.

Szerző: Sigmond Árpád