eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyhavi pénz hiányzik a kórházak költségvetéséből

A kórházak büdzséjéből még mindig egy bő hónapnyi pénz hiányzik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A korábbi évekkel ellentétben most rendszerszerű mozgás van az egészségügyben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György hozzátette, a bekerült pénzek elosztásában történtek hangsúlyeltolódások, így az emberi erőforrásra több pénz jutott, bár ez még messze nem elég, ráadásul a járóbeteg-ellátásba nem került több pénz, így az súlyos finanszírozási válságban van.

Velkey György elmondta, továbbra is bő egyhavi finanszírozási összeg hiányzik a kórházak büdzséjéből, ami a megfelelő források állandó elosztási egyensúlyozásával jár együtt.

Olyan globális kormányzati és társadalmi szemléletváltásra van szükség, ahol egyértelművé válik ennek az ágazatnak a szerepe. Sokkal nagyobb presztízse kellene, hogy legyen az egészségügynek - hangoztatta.

Kiemelte azonban, hogy az elmúlt években több hatékonyságjavító intézkedés történt

A Széll Kálmán-terv gyógyszerekre vonatkozó intézkedései sok pénzt megspóroltak, de sajnos ez a pénz nem az ágazatba, hanem az adósságkonszolidációra fordították. Értjük ennek a lépésnek a gazdasági szükségszerűségét, de ha a pénz az ágazatba került volna, akkor egy átütő fejlődési pályára léphettünk volna - mondta Velkey György.

Ha nem is megfordítani, de megtörni sikerült a migrációs irányokat az intézkedésekkel. Ez a rendszer - hangsúlyozta a Kórházszövetség elnöke - hatékonyabban használja majd ki az erőforrásokat, és ha az erőforrások bővülnek, akkor ennek az eredményességi oldalon is meg kell majd mutatkoznia.

Velkey György szólt arról is, hogy új gyermek-egészségügyi program indul, amely átszervezésekkel, támogatásokkal segíti a gyermekek jobb ellátását. Hangsúlyozta: abban bízik, hogy a szemléletváltással összefüggő eredmények már az idén érezhetőek lesznek. A Magyar Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta: megtorpant az orvosok elvándorlása, de - mint fogalmazott - jelentős változások szükségesek, hogy a folyamat ne folytatódjon.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×