Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Répássy: további egyeztetés lesz az Európai Bizottsággal a kampányszabályokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
További szakértői egyeztetést folytatna a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Európai Bizottsággal az európai parlamenti (EP) választások kampányszabályairól, így nem biztos, hogy véglegesnek tekinthető a tárca vezetőinek azon módosító javaslata, amely szerint a pártok a kereskedelmi médiában is hirdethetnének az EP választás előtt - mondta Répássy Róbert, igazságügyi államtitkár az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén.

Navracsics Tibor miniszter és két államtitkára, Répássy Róbert és Rétvári Bence az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvénycsomaghoz nyújtott be módosító javaslatot, amelyben azt kezdeményezték, hogy a pártok ne csak a közszolgálati médiában hirdethessenek EP választás előtt, ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért.

Répássy Róbert az alkotmányügyi bizottság ülésén azt mondta: nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság (EB) előzetes véleménye, illetve José Manuel Barroso bizottsági elnök levele alapján nyújtották be ezt a módosító javaslatot, ugyanakkor a jogi problémáról szeretnének további egyeztetést folytatni a EB-vel. Közölte: ezért a kormány a hétfői házbizottsági ülésén azt kezdeményezi, hogy ne záruljon le a törvényjavaslat részletes vitája. Egyben azt is jelezte: nem biztos, hogy az a végleges állapot, amit a mostani módosító javaslattal beterjesztettek.

Ugyanakkor hangsúlyozta: "túl sok mozgástere" nincs az Országgyűlésnek ebben a témában, mert az alaptörvény negyedik módosítása tartalmaz erre vonatkozó szabályokat. (A parlament korábban a negyedik alaptörvény-módosítással úgy döntött: az országgyűlési és az EP-választást megelőző kampányidőszakban a listát állító pártok reklámjait kizárólag a közmédia teheti közzé, ingyen, a jelölőszervezeteknek azonos feltételeket biztosítva.)

Répássy Róbert azt mondta: szeretnék megismerni az Európai Bizottság érveit, hogy pontosan milyen uniós jogszabályba ütközik a magyar szabályozás, ugyanis számos uniós tagállamban létezik ilyen korlátozás.

Az MSZP-s Bárándy Gergely a vitában azt vetette fel: nem "borzasztóan disszonáns"-e, hogy az EP választáson megengedik a kereskedelmi médiában való hirdetést, míg a magyar országgyűlési választásokon nem. A képviselő azt valószínűsítette, hogy a kormányt kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg az EB ebben az ügyben, ugyanakkor szerinte, ha kimondottan európai nyomásra engednek ebben a témában, de a módosítás minden elvi alapot nélkülöz, akkor ez nehezen lesz megmagyarázható a közvélemény előtt.

A jobbikos Gyüre Csaba sem értett egyet azzal, hogy a kormány "uniós utasításra" ilyen könnyen kihátráljon ebben a témában.

A KDNP-s Rubovszky György viszont azzal érvelt: az EU-ban ez egy kötelezettség, így bár nem értenek egyet azzal, hogy a EP választások előtt a kereskedelmi médiában is lehessen hirdetni, "kényszer alapján ezt meg engedni". A módosító javaslatot végül a kormánypárti képviselők igen szavazata mellett támogatta az alkotmányügyi bizottság. José Manuel Barroso korábban Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levélben erősítette meg a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos komoly aggályait. A kifogásolt rendelkezések között volt a politikai hirdetések közzétételének korlátozása is. Orbán Viktor válaszlevélben erősítette meg, hogy a kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és jelezte, hogy a kabinet együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. Egyúttal tudatta, hogy kezdeményezte az ehhez szükséges jogalkotói lépéseket.