eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezt sikerült elérnie Strasbourgban Orbán Viktornak

Hasznosnak és szükségesnek nevezték a BruxInfónak nyilatkozó néppárti képviselők, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen beszélt nekik a nemzetközi kritikákat is kiváltó intézkedésekről. Szerintük az aggályok egy részét sikerült is eloszlatnia a kormányfőnek, vannak azonban olyan alapvető problémák és érdeksérelmek, amelyek megszüntetéséhez tettekre és mélyebb európai elköteleződésre lenne szükség.

Az Európai Néppárt kedd esti frakcióülése után és másnap folytatott háttérbeszélgetések alapján kirajzolódik egy kép. Eszerint továbbra is kiáll a Néppárt a magyar kormány mellett, a kormánypárt kiebrudalása - állításuk szerint - semmilyen fórumon nem vetődött fel, és alapvetően úgy látják, hogy a kabinet politikai felfogása követi a Néppárt politikáját, legalábbis ideológiai értelemben - írja a BruxInfo.

Elköteleződés

A valódi európai elköteleződés azonban hiányzik - mondta egy néppárti vezetőségi tag. A neve elhallgatását kérő képviselőnek az az érzése, hogy "van egy európai keret, amelyen belül mozgunk mindannyian, Orbán Viktor pedig rendre próbál ezeken túllépni". Egy másik, régi tagállamból érkező néppárti képviselő is a határok feszegetését nevezte az egyik legfőbb problémának. A politikus szerint egy sor szimbolikus lépéssel máris enyhíteni lehetne a konfliktusokon, ahogyan egyébként a konfliktusok egy része is szerinte fölösleges, szimbolikus jellegű intézkedésekből fakad.

A magyar ügyet jól ismerő képviselő elismerte, hogy a problémák nagy részét az okozza, hogy Európa tényleg nehezen tudja értelmezni egy kétharmados többséggel rendelkező kormány szerepét és lehetőségeit. Szerinte aránytalanul sok szakpolitikai területet szabályoz kétharmados törvényben a kormány. Ez szerinte nagyon meg fogja nehezíteni egy következő kabinet dolgát.

A magyar kormány részéről szükség lenne önmegtartóztatásra is. A politikus azt mondta, "a Fidesznek is meg kell értenie, hogy elegünk van már. Nem az intézkedéseiből, hanem abból, hogy folyamatosan erről a témáról kell beszélnünk."

Speciális régiós problémák

Az egyik kelet-európai országból származó néppárti képviselő szerint vannak olyan speciális régiós problémák és beidegződések, amelyek alapján szerinte a magyar kormány sok intézkedése érthető. Volt szocialista országból érkező képviselőként ő személy szerint megérti, hogy elsöprő erejű reformokba kell kezdeni több területen. A politikus a BruxInfónak nyilatkozva azt mondta, számára az a fontos, hogy Orbán Viktor ott volt kedd este Strasbourgban és személyesen kötelezte el magát az uniós értékek tiszteletben tartása, és a majdani esetleges európai bizottsági kérések teljesítése mellett.

A kommunikációjával kapcsolatban a képviselő azt mondta, "ha Orbán Viktor azt mondja, hogy elismeri a hibákat, és ki fogja azokat javítani, akkor függetlenül attól, hogy egy interjúban, vagy egy pártgyűlésen mit mond, megvárom, hogy valóban megteszi-e, addig nem szabad őt támadni".

Használhassa egy kormány a kétharmados többségét

A kettős beszéd problémájával összefüggésben a BruxInfónak elmondta, nem egyedülálló az, hogy Orbán Viktor Brüsszelben visszafogottabb és az európai arcát mutatja, míg otthon esetleg támadóbb. "Ezt mindenki csinálja, az én országom miniszterelnöke is. Mi nem vagyunk olyan bátrak, mint ő, de olyan populisták sem" - mondta a kormányfő egyik kelet-európai országból származó párttársa.

Az Európai Uniót ráadásul szerinte minden ország vezetése igyekszik bűnbakként feltüntetni, magyarázata szerint minden, ami jó, az a honi kormánynak köszönhető, minden rossz viszont az Európai Uniótól ered - magyarázta.

A képviselő viszont nem ért egyet a kétharmados többséggel kapcsolatos kritikákkal: "miért ne használhatná egy kormány a kétharmados többségét, ha egyszer ekkora felhatalmazást szerzett egy demokratikus választáson?" - tette fel a kérdést.Nagyítás

A BruxInfónak nyilatkozó néppárti EP-képviselők egy sor magyar intézkedéssel nem értenek egyet. Egy befolyásos néppárti vezetőségi tag szerint például a bírók nyugdíjkorhatárának csökkentésével Magyarország egyértelműen megsértette az uniós jogszabályokat. Más is ezt hozta fel példaként, ő ráadásul azt sem érti, hogy miért volt szükség egy ilyen intézkedés meghozatalára a Magyarország elleni támadások közepette. Ez a tény szerinte fel is nagyította a problémát.

Egy régi tagállamból származó néppárti politikus az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogával kapcsolatban is az aggályait fogalmazta meg. Ezek szerinte komoly ügyek, a Magyarország elleni kritikák egy részét viszont túlzásnak tartja. Azt mondta, "semmi olyan nem történt Magyarországon, ami önmagában rendkívüli veszélyeket hordozna magában: nem zárták le a határokat, és nem vontak meg senkitől szavazatot."

A negyedik alkotmánymódosítással összefüggésben az Európai Bíróság ítéleteiből fakadó pénzügyi kötelezettségek ellentételezésére kivetendő különadót tartják a nyilatkozó képviselők a legproblematikusabbnak. Egyikük szerint "elfogadhatatlan, hogy az emberekkel akarja ezt a kormány megfizetni". A néppárti képviselő szerint ezeket a költségeket igenis az államnak kell állnia, hiszen az uniós jogsértést is az állam követte el.

Bíznak Orbán Viktorban

Nevetségesnek nevezte az egyik befolyásos vezetőségi tag, hogy a Néppárt azon gondolkozna, hogy ki kell tessékelni a kormánypártot a jobboldali pártcsaládból. Ez szerinte nem vetődött fel sem formálisan, sem informálisan. Egyhangúlag állítják, hogy a Néppárt egyelőre megbízik Orbán Viktorban, "ez az érzés, ha nem is jelentősen, de csak nőtt a kedd esti frakcióülés után".

A sajtóban napokkal ezelőtt szárnyra kapott a hír, hogy a kormánypárti EP-képviselők esetleg átülnének az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjába. Ezt egy konzervatív frakcióhoz közel álló forrás nem tartotta valószínűnek. De néppárti képviselők szerint sem lenne túl sok értelme.

További részletek a BruxInfo írásában.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×