eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Reding: Az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot folytat

Az Európai Bizottság (EB), az uniós jogi előírások tiszteletben tartásán is őrködő testület tárgyilagos és pártatlan módon vizsgálja a magyar alaptörvény március 11-ikén elfogadott módosításait - jelentette ki Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott vitában.

Reding felhívta a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso bizottsági elnök a minap aggályos pontokként emelt ki Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelében. Ezek közt az első az, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki.

A második aggályos téma az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogára vonatkozik: itt Reding szerint uniós jogról folyó jogvita esetén sérülhet a megfelelő jogi eljáráshoz fűződő jog érvényesülése.

A harmadik ügyben, a politikai hirdetések korlátozását illetően Viviane Reding az európai parlamenti választási kampány szempontjából emelte ki azt, hogy a korlátozások indokoltságának és arányosságának a követelményét tiszteletben kell tartani.

"Nem arról van szó, hogy Magyarország rosszabb nálunk"

Az Európai Néppárt azt várja, hogy az Európai Bizottság végezze el a legutóbbi magyar alkotmánymódosítás jogi elemzését az európai jognak való megfelelés szempontjából - hangsúlyozta Frank Engel, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártcsalád luxemburgi tagpártjának európai parlamenti képviselője szerdán Strasbourgban, a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott plenáris EP-vitában.

"Nem arról van szó, hogy Magyarország rosszabb nálunk" - mondta Engel, aki felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha kizárólag Magyarországra összpontosítják a bírálatokat, akkor a magyarokban az a benyomás alakulhat ki, hogy Európa nem a barátjuk. Hasonló érzések szerinte egyes más tagországokban is megfigyelhetőek, és ha a közösségi értékek kárára túlságosan előtérbe kerülnek az egyéni érdekek, akkor Európa "nagyon sok támogatót veszthet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×