eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kemény kérdések után tapsot kapott Orbán Viktor

"Jó volt magyarnak lenni ebben a közegben" - mondta Orbán Viktor kedd este Strasbourgban magyar újságíróknak, miután a néppárti frakció ülésén válaszolt az EP-képviselők kérdéseire. Az Európai Néppárt egy olyan közösség, amely elutasítja a kettős mércét, és megadja a tiszteletet nemcsak a tagpártjainak, hanem az Európai Unióhoz tartozó nemzeteknek is - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő, közölte: a tanácskozáson konkrét kérdések merültek fel, mert "nagyon sok a nehezen érthető és a nemzetközi sajtóban gyakran félreértelmezett körülmény". Erre példaként szamárságnak nevezte az olyan felvetéseket, amelyek szerint a magyar Alkotmánybíróság nem vizsgálhatna kétharmados törvényeket, hogy a hajléktalanokat bárki kriminalizálná akarná, illetve hogy fenyegetve lenne a magyar igazságszolgáltatás függetlensége. Kijelentette: minden, ami a magyar alaptörvényben szerepel, valamely más ország gyakorlatában már ismert.

"A néppártban a mi barátaink ülnek, azok a parlamenti képviselők, akik a mi politikai családunkhoz tartoznak. A beszélgetés célja az volt, hogy egyeztessük az óráinkat" - mondta a miniszterelnök, az Európai Néppárt kötelékébe tartozó Fidesz elnöke, barátinak nevezve a tanácskozást, amelyen körülbelül húsz, alapvetően jogi természetű kérdést kapott és válaszolt meg, adott háttér-információkat.

Kinek mi fáj?

Szavai szerint a keddi ülésen nem azokkal találkoztak, akik úgy tesznek, mintha a magyar alkotmányt támadnák, valójában viszont az fáj nekik, hogy az ő országukhoz tartozó nagy nemzetközi cégeket, bankokat megadóztatták Magyarországon, vagy hogy rezsicsökkentést hajtott végre a magyar kabinet. "Õk nem voltak részei ennek a társaságnak (...), ez egy másfajta összegyülekezés volt" - fogalmazott Orbán Viktor.

Kifejtette: június végére, július elejére készül el a magyar alkotmánymódosításokról szóló összefoglaló uniós értékelés, amelyet majd akkor megtárgyal az Európai Parlament (EP) is. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy egy korábbi kezdeményezés alapján szerda délelőtt lesz egy vita az EP-ben ugyanerről a kérdésről, ám azon maga a kezdeményező sem lesz jelen, ahogyan a frakcióvezetők többsége sem, így e vita súlya csökkent. "Az érveinket a június végén, július elején esedékes EP-ülésre kell összepontosítanunk" - mondta.

Mérce

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője az újságíróknak hangsúlyozta: az a fontos, hogy konkrétumokról folyhasson a vita, és össze lehessen hasonlítani a gyakorlatokat. Az nem helyes, ha az egyik európai országgal szemben más mércét alkalmaznak, mint egy másikkal szemben - emelte ki, erkölcsileg és politikailag is elfogadhatatlannak nevezve, hogy Magyarországgal szemben olyan elvárásokat támasszanak, amelyeket más uniós tagállamok esetében nem.

Orbán Viktor kedd este spanyolországi látogatásáról érkezett az EP strasbourgi épületébe, ahol érkezésekor Martin Schulz, az EP elnöke fogadta őt, akivel ezt követően szűk körű megbeszélést folytattak. Orbán Viktor tárgyalt Joseph Daullal, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével is, majd részt vett ez EP néppárti képviselőcsoportjának ülésén, több képviselővel pedig szűk körben is egyeztetett.

Faggatás

Másfélórán keresztül faggatták Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának tagjai Strasbourgban - tudósít a BruxInfo. A kedd esti zárt frakcióülésre azért ment el a miniszterelnök, hogy elsőkézből tájékoztassa a néppárti frakciót a magyarországi intézkedésekről, és a kormány sokak által vitatott döntéseinek a magyarázatáról.

Szájer József EP-képviselő tájékoztatta az újságírókat az ülésen elhangzottakról. A képviselő szerint az Európai Néppárt alapvetően támogatja a magyar kormányt, a hallott kérdések és vélemények alapján is alaptalannak nevezhetők azok az állítások, amelyek szerint a Néppárt kihátrált volna a Fidesz és Orbán Viktor mögül. Mindez azonban Szájer József szerint nem jelenti azt, hogy az Európai Néppárt egy emberként áll a magyar kormánypárt mögött, hiszen a saját politikai nézet kialakításáért maga a párt felelős.

Ezt kérték Orbántól

Szájer József a BruxInfo kérdésére elmondta, a felszólaló képviselők a konfliktusok csökkentését, a magyarországi intézkedések jobb és részletesebb magyarázatát kérték a kormányfőtől, valamint azt, hogy a különböző lépések megfogalmazásánál az EU-intézményekkel való együttműködés legyen az irányadó. A politikus szerint minden olyan téma felvetődött a közel másfél órás ülésen, amely az elmúlt hónapokban a médiában is teret kapott, így az igazságszolgáltatás függetlensége, a 7-es cikk szerinti eljárás, az Alkotmánybíróság hatásköre, a sarkalatos törvények, a médiatörvény, a választójog, a politikai reklámok, az egyházak és "a magas bankadó" is.

Orbán Viktor miniszterelnök állítólag arról biztosította a frakciót, hogy "a kormány eleget kíván tenni az EU kéréseinek abban az esetben, ha a magyar jog által alkalmazott megoldások, vagy a törvények valamilyen formában ütköznek az uniós joggal". Hozzátette ugyanakkor, hogy a kabinet küzdeni fog az olyan kérdésekben, amelyekben úgy érzi, hogy neki van igaza, de csak az uniós jogszabályokban meghatározott egyeztetési keretek, így például a kötelezettségszegési eljárások szabályai szerint.

Ezzel szemben ugyanakkor a kormányfő azt mondta, nem számít arra, hogy "a következő hónapokban, vagy akár a jövő nyári választásokig csökkennének a konfliktusok, védekezéssel ugyanis nem lehet választást nyerni" - tolmácsolta a miniszterelnök szavait Szájer József.Szájer: az Európai Néppárt nem farolt ki a Fidesz mögül

Alaptalannak nevezte kedden Szájer József, a Fidesz európai parlamenti (EP-)képviselője azokat a találgatásokat, hogy - mint fogalmazott - kifarolt volna az Európai Néppárt a Fidesz mögül.

A fideszes politikus azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a néppárti frakció ülésén Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt a néppárti EP-képviselők kérdéseire a szerdai - a magyar alkotmányos helyzetről tartandó - plenáris vitát megelőzően. Szájer egy vacsoraasztalnál folytatott családi beszélgetéshez hasonlította a teremben történteket.

Alapvetően a támogatás a jellemző - összegezte az elhangzottakat a néppárti frakció magyar alelnöke. Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a képviselőcsoport egy emberként állna a Fidesz mögött, hiszen nyilván vannak olyan kérdések, amelyekben nem mindenki ért egyet - fogalmazott Szájer József, aki szerint ugyanakkor mindez megerősítése annak, hogy a néppárti frakció szolidáris Magyarországgal.

A Fidesz EP-delegációjának elnöke úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor nyílt és őszinte beszélgetést folytatott az EP néppárti frakciójával, amelynek tagjai a találkozón első kézből kaphattak információkat Magyarországról. Szájer József a találkozót sikeresnek értékelte.

Szájer, aki maga is bent volt a teremben a másfél órás megbeszélés alatt, arról számolt be, hogy az EP-képviselők olyan kérdéseket vetettek fel, amelyek már korábban is felmerültek a sajtóban, az Európa Tanács, az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság részéről.

Szóba került az igazságszolgáltatás kérdése, az uniós szerződés 7. cikkének alkalmazása, az Alkotmánybíróság, a sarkalatos törvények, a média, a választójog, a politikai hirdetések, az egyházak kérdése, a magas bankadók témája - sorolta a fideszes politikus a néppárti képviselőtársai által megfogalmazottakat. Szájer kiemelte, hogy abban az esetben, ha a magyar jog, a magyar jogi megoldások ütköznek az uniós joggal, akkor ezeket a kérdéseket Magyarország kész rendezni, részben már előzetes egyeztetéssel, részben az Európai Unióban bevett konfliktuskezelési megoldások, például kötelezettségszegési eljárások révén.

"De azokért a kérdésekért, amelyekben úgy érezzük, hogy igazunk van, küzdeni fogunk" - nyomatékosította az EP-képviselő.

A politikus a szerdai vitával kapcsolatban - mint mondta - arra számít: a párt nevében felszólaló luxemburgi Frank Engel azt az álláspontot fogja megfogalmazni, hogy a néppárt konkrétumokról hajlandó vitázni, akár a párton belül is, de szeretnék ismerni azokat a konkrét pontokat, amelyek az Európai Bizottság vagy a többi párt szerint sértik az uniós jogot.

"Ennek hiányában nagyon nehéz általánosságban vitatkozni" - fogalmazott Szájer József. Arra az újságírói kérdésre, hogy hangzottak-e el kérdések, tanácsok a képviselők részéről, Szájer József úgy válaszolt: a néppárt EP-képviselői arra vonatkozó kérdéseket fogalmaztak meg, hogy Magyarországnak mérsékelnie kellene a konfliktusokat, és jobban el kellene magyaráznia a külvilág számára a magyarországi történéseket.

Szájer József szerint a teremben Orbán Viktor világossá tette: nem számít arra, hogy a következő hónapokban vagy akár a választásokig a konfliktusok csökkennének, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy szerinte védekezéssel nem lehet választást nyerni.

"Ha valaki folyamatosan hátrál, akkor elveszíti azokat a csatákat, amelyeket vív" - vélekedett a magyar EP-képviselő.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×