Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hoffmann: Ha kell, megszervezzük az elsősök buszoztatását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lesz általános osztálylétszám-emelés - mondta Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában. A köznevelési államtitkár hozzátette, ha kell, buszokkal szállítják a gyerekeket a lakóhelyüktől távolabb eső iskolákba.

A hét elején még csaknem kétezer gyermeknek nem volt meg az iskolai helye - közölte Hoffmann Rózsa. Elsősorban Budapest egyes kerületeiben és az agglomerációban figyelhető meg a túljelentkezés. Sokan bejelentették a gyermeküket más kerületbe, hogy divatos, felkapott iskolákba írassák, ezért tehát ők formailag megfelelnek a körzeti feltételeknek.

Az átjelentkezések kapcsán a köznevelési államtitkár úgy fogalmazott, hogy az oktatási rendszer ezt nem tudja kezelni, ám hangsúlyozta, hogy pont az intézmények közötti különbségek lefaragásáért egységesítették az iskolák fenntartását.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy minden gyermekről személyesen gondoskodnak.

Van ahol a megoldás az, hogy az iskola új osztályt nyit, van ahol építkezni kell, de van, ahol másik iskolában tudják csak elhelyezni a gyerekeket - emelte ki.

Ez egész osztályok esetén akár külön buszjárat kialakítását is eredményezheti - tette hozzá az államtitkár.

Elképzelhető az is, hogy ha a másik iskola - ahova esetleg 1-2 osztálynyi gyereket föl kell venni - odébb van, akkor megszervezzük, hogy busszal szállítsák őket, ne a szülőknek kelljen - magyarázta.

Hoffmann Rózsa aláhúzta, csak a legvégső esetben folyamodnak ahhoz a - jelenleg a parlament előtt fekvő - eszközhöz, amellyel 20 százalékkal, tehát 27-ről 32 fősre növelhetik egy-egy osztály maximális létszámát. "Jó, ha egy kicsit rugalmassá tesszük a szabályt, nem lesz generális létszámemelés".

A köznevelési államtitkár elismerte, hogy egy módosítás miatt idén valamivel többen kerülnek az iskolapadba, mint tavaly, ám ismét hangsúlyozta, hogy az országos számokat tekintve több mint 109 ezer férőhely vár kevesebb mint 97 ezer első osztályos gyermekre.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.