Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor Madridban: Ragaszkodunk saját gazdaságpolitikánkhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amíg Magyarország nem tagja az eurózónának, ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy saját gazdaságpolitikát folytathasson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Madridban, miután tárgyalt Mariano Rajoy spanyol kormányfővel.

Az európai válságkezelést előtérbe helyező megbeszélés után a spanyolországi látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar újságíróknak elmondta: egyetértettek spanyol kollégájával abban, hogy Európának növelnie kell cselekvőképességét, mert míg a világ más részein nő a gazdaság teljesítőképessége, addig Európában csökken.

A spanyol és a magyar felfogás közel áll egymáshoz: mindkét ország kormánya azt gondolja, hogy az eurózónán belüli államok között szorosabb együttműködésre van szükség, az euróövezeten kívül lévőknek pedig, például Magyarországnak, nagyobb rugalmasságra és mozgástérre lesz szükségük. A két ország helyzete különbözik, de mindkettő érdekelt egy erős európai integrációban - mondta a magyar miniszterelnök.

A tárgyaláson is kiemelte, hogy miközben Magyarország támogatja az euróövezet tagállamai közötti minél szorosabb együttműködést, "azt kéri cserébe, sőt ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy amíg nem tartozunk az eurózónához, tehát saját pénzünk van, addig saját gazdaságpolitikát folytathassunk". A spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen ehhez kért és kapott is támogatást - tette hozzá.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy meghallgatta Mariano Rajoy értékelését az európai és a spanyol gazdasági helyzetről, és ismertette a magyar válságkezelő megoldásokat is. Ennek során találtak olyan témát - folytatta -, amely mindkét országnak húsbavágó, ez pedig az energiatermelés és annak adóztatásának kérdése. Spanyolországban is folyamatos vita van azon, hogy az elektromos áram elosztását végző cégeket - amelyek Magyarországhoz hasonlóan az ibériai országban is monopolhelyzetben vannak - folyamatosan növekvő adóteher alá helyezik a méltányos közteherviselés jegyében - fejtette ki.

Orbán Viktor kedd délután Madridból Strasbourgba utazik, ahol az esti órákban részt vesz az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának ülésén.