eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Handó Tünde: A bírói függetlenség nem a földrajzi helyhez kötődik

A bírói függetlenség nem a földrajzi helyhez kötődik, a különböző törvényszékeken ítélkező bírók függetlenségét a befolyásolástól pedig nem lehet megkérdőjelezni - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke hétfőn a Fővárosi Törvényszék (FT) összbírói értekezlet után.

Handó Tünde elmondta, míg 2011-ben 13, addig 2012-ben 42 ügyet helyeztek át a fővárosból más bíróságokra, például Zalaegerszegre, Miskolcra, Kaposvárra, Kecskemétre vagy Szekszárdra. Jelezte, a tavalyi 42 ügyből minden második már be is fejeződött.

Az ügyáthelyezésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az FT-n 30 ügy jut egy bíróra - ráadásul ezek fele kiemelt, amelyekben több tucat tárgyalást kell tartani -, addig több más helyen ennek a fele vagy a negyede. A bírók leterheltségére példaként arról beszélt, egy pohárba is csak addig lehet tölteni, amíg tele nem lesz, a többi víz kicsordul.

Az OBH elnöke elmondta, a bírók a nagy leterheltség mellett is több ügyet tudtak befejezni, mint a korábbi, 2011-es évben, így az ügyfeleknek kevesebbet kell várniuk arra, hogy az ügyüket befejezzék.

Handó Tünde az FT előző évi tevékenységét, eredményeit méltatva arra hívta fel a figyelmet, hogy a vádlottak 81 százaléka nem fellebbezett a bíróság ítéletei ellen, így jogerősen lezárhatták ezeket az ügyeket.

Fazekas Sándor, az FT elnöke az általa vezetett intézmény 2012. évi eredményeiről - az összbírói értekezlet szünetében - statisztikáikat ismertetve arról számolt be, hogy az FT tavaly több ügyet tudott befejezni, mint ahány oda érkezett. Jelezte, 352 ezer ügyet kaptak, míg - a korábbi évekről áthúzódó ügyek miatt - 358 ezret fejeztek be, és ez jobb eredmény, mint a megelőző évi.

Azt mondta, a bíráik a kiemelkedő munkateher ellenére nagyobb teljesítményt nyújtottak, mint korábban. Elmondta, ez annak is köszönhető, hogy az OBH jelentős létszámbővítést tett lehetővé azzal, hogy 33 titkári és 73 bírósági ügyintézői álláshelyet biztosított nekik.

Tájékoztatása szerint így számos szakterületen már nem bírók, hanem titkárok és ügyintézők végzik a munkát, így például cégbírósági, csődfelszámolási ügyekben. Jelezte: a szabálysértési területen gyakorlatilag megszüntették a bírói foglalkozatást, miután a jogalkotó lehetővé tette, hogy egyes bírói jogkörökben titkár járjon el.

Fazekas Sándor arról is beszámolt, hogy az FT még az idén ügyfélcentrumot alakít ki, ahol egyebek mellett az ügyfelek a kerületi bíróságok előtt folyamatban lévő ügyekben is közvetlen tájékoztatást kaphatnak.

Bejelentette azt is, hogy az FT már a Facebookon is jelen van; a világhálón a legfiatalabb generációt próbálják megszólítani "szolgáltató jelleggel". Elmondta, egy "őrszem" rovatot is működtetnek, ahol a családon belüli erőszak vagy más erőszakos cselekmény áldozatai közvetlenül fordulhatnak tanácsért vagy segítségért szakemberekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×