eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Több mint kétezer kilométeren van árvízvédelmi készültség

Jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, a kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében pedig 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület országszerte - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel vasárnap.

Elsőfokú védekezés van 477 kilométeren: a Tiszán Szabolcsveresmart és Dombrád között, illetve Szeged és a déli országhatár között, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Kettős Körös, a Maros, a Zala alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain.

Másodfokú védekezés 937 kilométeren van, a Kraszna, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Dombrád és Kisköre, illetve Csongrád és Szeged közötti szakaszán, a Bodrog, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásaiban, a Kettős-Körös, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes Körös alsó szakaszán és a Hármas Körös felső szakaszán.

Harmadfokú védekezést 651 kilométeren folytatnak, így a Takta, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyó, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint a Balaton vízállása 118 centiméter, az elmúlt egy napban 1 centimétert emelkedett a vízszint. A Velencei tó vízállása 161 centiméter.

A védekezésben az elmúlt 24 órában 2810 vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 97,9 millió forint volt - írták.

A belvízhelyzet kapcsán közölték, hogy az ország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.

A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 82 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, ahol 30 ezer hektár felett van az elöntés, de 18 ezer hektár felett van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Békés megyében is csökkent az elöntött terület nagysága, jelenleg 16 ezer hektár.

A közlemény szerint 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 18 szakaszon elsőfokú, 54 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×