eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Õsszel dől el, lesz-e újabb rezsicsökkentés - a nap hírei

Szeptemberben dönt az esetleges további rezsicsökkentésről a Fidesz. Magyarország továbbra is biztonsági hálót, nem kölcsönt kér a Nemzetközi Valutaalaptól. Hamarosan elküldi a kormány Brüsszelbe a konvergencia programot.

Szeptemberben dönt az esetleges további rezsicsökkentésről a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője közölte: a képviselőcsoport az ősz eleji frakcióülésén hallgatja meg a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tovább tudják-e mérsékelni a villamos energia árát és a fűtési költségeket. Rogán Antal a Magyar Televízióban arról is beszélt, hogy a infláció várható mértéke az idén 2,2 százalék lesz, míg a tervezett minimális nyugdíjemelkedés 5,2 százalék, vagyis akár 3 százalékkal is növekedhet az ellátás értéke.

Magyarország továbbra is biztonsági hálót, nem kölcsönt kér a Nemzetközi Valutaalaptól a héten kezdődő washingtoni megbeszéléseken - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Welt am Sonntag című német lapnak adott nyilatkozatában utalt arra, hogy az IMF és a kormány egyetért abban, hogy a gazdasági növekedés hiánya a legnagyobb kihívás. A valutaalap a növekedésért a bankadó eltörlését sürgeti, a kabinet szerint viszont a beruházások visszaesésének legfőbb oka az, hogy a vállalkozások csak akkor vesznek fel hitelt, ha lehetőséget látnak a nyereség növelésére.

Hamarosan elküldi a kormány Brüsszelbe a konvergencia programot. A portfolio.hu gazdasági hírportál összeállítása emlékeztet: a dokumentumból derül ki, hogy a kabinet tervez-e pótlólagos intézkedéseket a költségvetési hiány csökkentéséért, vagy csak az eddig ismertetett kiigazító lépésekről igyekszik meggyőzni az Európai Bizottságot. Ez lesz az első konvergencia program, amely az új nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály irányításával készül.

A tervek szerint hétfőn hallgatja meg Gerhardt Ferencet, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltjét a parlament gazdasági és informatikai bizottsága. Az új vezető kinevezésére azért van szükség, mert Király Júlia alelnök, a Monetáris Tanács tagja megbízatása lejárta előtt három hónappal, múlt hétfőn lemondott posztjáról. Emiatt jelenleg egy alelnöke van a jegybanknak, ugyanakkor a vonatkozó törvény legalább két alelnököt ír elő. Orbán Viktor csütörtökön jelentette be, hogy Gerhardt Ferencet, a monetáris tanács tagját jelölte a posztra.

Az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó jogszabályváltozások tárgyalását kezdi meg jövő heti kétnapos ülésén az országgyűlés. A képviselők a hétfőn megemlékeznek Szalai Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pénteken elhunyt elnökéről. A ház dönt arról a fideszes törvénymódosító javaslatról, amely szigorúbban büntetné a közveszély színhelyén elkövetett lopást. Zárószavazást tarthatnak a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény módosításáról, amelyet szintén a kormánypárt kezdeményezett azért, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak ne 30 napja, hanem egy éve legyen kiemeltté nyilvánítani a társaságokat.

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Lehet Más a Politika, mert az ellenzéki párt szerint átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek is vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak. Schiffer András társelnök emlékeztetett arra, hogy a Jobbik írásban kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert arról, milyen állami támogatásokat kapott 74, a párt által összegyűjtött cég. Az LMP-s politikus a parlament honlapján közzétett miniszteri választ úgy értékelte, hogy a tárca vezetője a vállalkozások döntő többségének tulajdonosát nem tudta megnevezni. Hozzátette: a legtöbb cég Belize-ben és a Seychelles-szigeteken van bejegyezve.

Feladta magát a rendőrségen az a férfi, aki a gyanú szerint megtámadta Páva Zsolt pécsi polgármester lányát. A rendőrség őrizetbe vette a 23 éves férfit, aki a nyomozók feltételezése szerint április 5-én, a pécsi Kálvária úti alagútnál bántalmazta a 20 éves lányt. A polgármester a támadás után kiadott közleményben azt írta: lánya a barátaival szórakozott, és gyalog indult haza. El tudott menekülni a brutális támadás helyszínéről, de súlyosan megsérült, kórházban kezelik.

Újabb árhullám indult el a Tisza felső szakaszán, mert az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőkön esett az eső. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 2065 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 651 kilométeren folytatnak harmadfokú védekezést. A védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2800-an vettek részt. A kedvező időjárás, illetve a védekezés következtében 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 82 ezer hektár vetés és szántó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×