eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

MSZP: nem sikerült rendezni az állam és az egyházak viszonyát

Az MSZP szerint az Orbán-kormány azzal, hogy beemelte az alaptörvénybe a politika pallosjogát az egyházak felett, "önkényes politikai elbírálás" alapján döntheti el, hogy melyik vallási szervezet lehet bevett egyház.

Lendvai Ildikó és Nyakó István, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista tagjai az MTI-nek küldött szombati közleményükben azt írták: a három éve kétharmaddal kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség nem volt képes megnyugtatóan rendezni az állam és az egyházak viszonyát, és miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az egyházi törvény módosítását, inkább "a szokásos cinizmussal" az alkotmányt változtatta meg.

Felhívták a figyelmet, hogy az alaptörvény negyedik módosítása alapján csak azokból a szervezetekből lehet bevett egyház, akik nemcsak a miniszteri vizsgálat alapján felelnek meg a mérhető kritériumoknak, de a parlamenti kétharmad saját politikai érdekei szerint "együttműködésre alkalmasak". Ezen a procedúrán újból végig kell menniük azoknak is, akiket az Alkotmánybíróság szerint törvénytelenül fosztottak meg egyházi státusuktól - írták.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×