eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Harmadfokúra emelték a védelmi készültséget a Tisza középső szakaszán

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszára szombat reggel 6 órától, miután a folyó vízállása Szolnoknál meghaladta a 800 centiméteres értéket - jelentette be a védelemvezető-helyettes a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szombati sajtótájékoztatóján.

Békési István közlése szerint az elmúlt 24 óra további lényegi változása, hogy a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Zagyván szombat reggeltől szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Szolnok és Újszász között, valamint a Hármas-Körösön a Kunszentmártontól a Tisza torkolatáig tartó szakaszon.

A Tisza középső szakaszán, Szolnoknál az elhúzódó tetőzés 870 centiméter körüli értéken április 17-18-án várható. Az előrejelzést a Tiszakeszinél történt tetőzés után tudják pontosítani.

A Körösök végig apadnak, a Hármas-Körösön az apadás mértéke Szarvas térségében napi 20-25, Kunszentmárton térségében várhatóan napi 10 centiméter közelében lesz.

A Hortobágy-Berettyónál változás, hogy a nagykunsági-főcsatorna 25. számú műtárgyát pénteken délben lezárták, és ezzel megszűnt a folyóból a víz átvezetése a Hármas-Körösbe.

A Kötivizig összesen 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon, illetve a Hanyi-Tiszasülyi és Nagykunsági árvízi tározók védvonalain tart fenn árvízvédelmi készültséget, ebből több mint 490 kilométeren harmadfokú a védekezési szint. Pénteken a vízügyi szervezetnél 762 embernek adott munkát a védekezés. A győri társvízügytől újabb 18 szakember érkezett a műszakiaknak segíteni, továbbá 2 vízhozammérő csapat is segédkezik Győrből és Bajáról.

A melegedés és a szél hatására a Közép-Tisza vidékén az elmúlt 24 óra alatt 1800 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 33 ezer 150 hektáron áll a belvíz.

A Zagyva apadása miatt az érintett területeken egyre kevesebb szivattyút kell üzemeltetni. Az elmúlt 24 órában 43 torkolati szivattyútelep és 27 darab mobil szivattyú közel 3,8 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Március közepe óta eddig összesen több mint 92,3 millió köbméter víz átemelése történt meg.

A Kötivizig hét belvízvédelmi szakaszán másodfokú, a Hortobágy-Berettyó mentén lévő három belvízvédelmi szakaszon pedig harmadfokú védelmi készültséget tart fenn.

Varga Béla megyei katasztrófavédelmi igazgató arról beszélt, hogy a Közép-Tisza vidékén 16 településen a belvíz, egyen pedig az áradás ellen védekeznek, rendkívüli helyzet sehol sem alakult ki.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×