Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha 33 gyerek tanköteles, két osztályt kell indítani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy törvénymódosító javaslat eredményezhet változást az osztályok létszámában, ami nem lehet majd több 32 főnél - mondta a beiratkozással kapcsolatos gondokról az InfoRádió Aréna című műsorában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. A Pedagógusok Szakszervezetének szerint hatalmas a kapkodás, sok helyen nem tudják, hol helyezzék el a plusz osztályokat.

A friss adatok szerint 96.881 gyermeket, vagyis 12 ezerrel többet írattak be általános iskolába idén, mint tavaly - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. Marekné Pintér Aranka közölte: az intézményfenntartó azt javasolta a minisztériumnak, hogy a legfeljebb 27 fős osztályok helyett csak ott indulhassanak 32 fős osztályok, ahol másképp nem oldható meg a tanulók oktatása. Ha az adott településen 33 gyerek tanköteles, akkor két osztályt kell indítani - tette hozzá.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió kérdésére úgy reagált, hogy a beiratkozás miatt kialakult helyzetet tovább rontja, hogy az önkormányzatok rá voltak kényszerülve iskolák összevonására. Galló Istvánné szerint hatalmas kapkodás jellemzi a beiratkozást, sokan nem tudják, hogy hol helyezzék el a plusz osztályokat.

Az Arénában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke azt mondta: ha lehetőség van rá, akkor minden gyereket el kell helyezni a saját körzetén belül. Kiemelte: minden gyerek magas szintű szakmai oktatását biztosítani kell, még akkor is, ha nőtt az általános iskolákba beiratkozók száma. Ha nem jut hely mindenkinek, akkor a tankerületi igazgatóknak meg kell vizsgálniuk, hogy milyen módon alakíthatók ki további férőhelyek, akár ingatlanbérléssel, átalakítással is.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a körzetek átalakítása miatt a gyerekek és a szülők érdekei súlyosan sérülnek. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a januári átadáskor az intézményfenntartó nem foglalkozott a körzetek kialakításával, ez is okozta most a beiratkozási gondokat. Sok intézményben arra sincs lehetőség, hogy új helyiségeket alakítsanak ki az iskolákban újabb osztályok elhelyezése érdekében - tette hozzá Galló Istvánné.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke elmondta: a szülők jogsértés esetén a tankerületi igazgatóhoz fordulhatnak.

Hanganyag: Hlavay Richárd