Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Barroso újabb levelet írt Orbán Viktornak - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is aggályosnak tartja a magyar alaptörvény több módosítását az Európai Bizottság elnöke. A Fidesz frakcióvezetője szerint tovább mérsékelheti az inflációt a rezsicsökkentés júliusra tervezett folytatása. Elhunyt Szalai Annamária, a médiahatóság és a médiatanács elnöke.

Újabb levelet írt az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor kormányfőnek. A brüsszeli testület sajtószolgálata közölte: José Manuel Barroso megerősítette az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait. A Bruxinfo értesülései szerint az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogával összefüggésben már a következő napokban kötelezettségszegési eljárást indíthat Brüsszel Magyarországgal szemben. José Manuel Barroso az információk alapján a politikai kampányhirdetések közzétételének korlátozása miatt is aggodalmának adott hangot.

Orbán Viktor már meg is küldte válaszlevelét a bizottsági elnöknek - közölte a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan elmondta: a levélben a miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és jelezte, hogy kezdeményezte azokat a lépéseket, amelyek eloszlathatják José Manuel Barroso aggodalmait.

Több kérdésben is elfogultnak tartja a Velencei Bizottság álláspontját az alaptörvény negyedik módosításáról az igazságügyi államtitkár. Répássy Róbert a testület Budapestre érkezett delegációjával tárgyalt. Az Európa Tanács alkotmányos ügyekben illetékes tanácsadó testületének jelentéstevőivel találkoztak a baloldali ellenzéki pártok képviselői is.

A Fidesz frakcióvezetője szerint tovább mérsékelheti az inflációt a rezsicsökkentés júliusra tervezett folytatása. Rogán Antal úgy vélte: a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak mérséklésével akár két százalék alá is eshet a pénzromlás mértéke. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint márciusban 2,2 százalékos volt az infláció.

A felsőfokú tanulmányokkal eltöltött idő húsz éven belüli ledolgozását javasolja a hallgatói szerződések kérdésével foglalkozó munkacsoport. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke ugyanakkor arról is beszélt: alapvetően továbbra sem tartják jó megoldásnak a hallgatói szerződést.

Az ellátási szükségletek alapján bírálják el a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatási kérelmeit - közölte az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós a kormány honlapjára feltöltött videóüzenetében azt mondta: szükség van az orvosok és a szakdolgozók munkájára. Hozzátette: folyamatosan tájékoztatják az érintetteket, de a mintegy 2700 mentesítési kérelem kezelése időigényes feladat.

A tervek szerint 2017-re elkészülhet a Budapestet elkerülő V0-ás vasútvonal. Az erről szóló szándéknyilatkozatot ma írta alá Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Jüan Li, a Kínai Vasútépítési Vállalat vezetője. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára úgy vélte: a beruházással Magyarország a legversenyképesebb tranzit-ország lehet Kelet-Európában.

A következő kormányzati ciklus kezdetén dönthetnek a honvédségi helikopter-beszerzés ügyében. A honvédelmi miniszter a Magyar Rádióban azt mondta: a hosszú távú döntést valamennyi politikai erő, parlamenti párt egyetértésével kívánják meghozni. Hende Csaba hozzátette: a beszerzéshez várhatóan költségvetési forrásra is szükség lesz.

Az egyes emberek tragédiájának és Közép-Európa kudarcának nevezte a felvidéki magyarok kitelepítését a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor a deportálásokra emlékező komáromi rendezvényen arról is beszélt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban elkészült egy koncepció a Felvidékről kitelepítettek kárpótlásának lehetőségéről.

Nemzeti emlékhely lett a debreceni Református Nagytemplom és a református kollégium. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által állíttatott emlékoszlop avatásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emlékezetpolitikát nevezte a legmagasabb rendű politikának.

Minden segítséget megad a kormány ahhoz, hogy a magyar borok világhírűvé válhassanak. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy budapesti szakmai konferencián azt mondta: az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állítson elő, ám ezeket külföldön is ismertebbé kell tenni. Hozzátette: erre rendelkezésre állnak az anyagi források.

Összesen 160 millió forint keretösszeggel hirdette meg idei művészeti pályázatait a Magyar Művészeti Akadémia. Könyv- és folyóirat-kiadások támogatására az idén 50 millió, művészeti programok támogatására 110 millió forintos kerettel írtak ki pályázatot. A benyújtási határidő május 13-a. Eredményhirdetés a nyár közepére várható.

Hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke. Szalai Annamáriát 2010. augusztusában nevezte ki a kormányfő a médiahatóság elnöki posztjára; majd ugyanabban az évben a médiatanács elnöke lett. Ezt megelőzően az Országos Rádió és Televízió Testület tagja, korábban a Fidesz országgyűlési képviselője, illetve a párt Zala megyei választmányának elnöke volt. A kormány és valamennyi parlamenti párt részvétét fejezte ki. Szalai Annamária 51 éves volt.