eur:
392.99
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Navracsics: "furcsán ellentmondani" látszanak Viviane Reding kijelentései

A European Voice című brüsszeli hetilap legfrissebb számának hasábjain fogalmazta meg kérdéseit és aggályait Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Viviane Reding igazságügyi EU-biztos berlini kijelentéseivel kapcsolatban.

Az uniós ügyekkel foglalkozó lap csütörtöki számában Navracsics ismertette, hogy az alaptörvény márciusi, negyedik módosítását követően az Európai Bizottság elnöke az Európa Tanács főtitkárával közösen "semleges hangvételű és szellemű" közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben megfogalmazódott aggályokról beszélnek, és egyértelművé teszik, hogy az ezzel kapcsolatos következtetések "részletes elemzésen" alapulnak majd.

"Kormányom többször kijelentette, hogy nyitottak vagyunk ezekre az alkotmányos rendszert érintő vizsgálatokra, és várjuk az Európai Bizottság és az Európa Tanács megállapításait" - írta a miniszterelnök-helyettes, leszögezve, hogy az alaptörvény módosításai technikai változásokat jelentenek, és biztosan nem adnak okot aggodalomra azzal kapcsolatban, hogy Magyarország elkötelezett-e az uniós normák és értékek iránt.

Mindennek Navracsics szerint "furcsán ellentmondani" látszanak Viviane Reding kijelentései. Írásában a magyar miniszter felidézte, hogy az Európai Bizottság alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős biztosa és alelnöke Berlinben arról beszélt, hogy az alkotmánymódosítás miatt a bizottság uniós források megvonását vagy az ország egyes jogainak felfüggesztését javasolja. "Az alkotmány nem játék, nem lehet félévente változtatgatni" - idézte a miniszter Reding kijelentéseit, amellyel kapcsolatban több dolgot is megdöbbentőnek talált.

A nyilatkozat szerinte egyrészt kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, mennyire lesz semleges szemléletű az alaptörvény módosításának vizsgálata. Az uniós források és jogok felfüggesztésének miatt felvetődik az a kétség, hogy a vizsgálat eredménye "pusztán politikai alapon" előre el van döntve.

Másrészt a magyar kormányban Navracsics írása szerint aggodalmak fogalmazódnak meg amiatt is, ha egy uniós biztos, akinek feladata - az uniós szerződések és a bizottság önnön meghatározása szerint is - Európa mint egész érdekeinek képviselete, az ellenzéket szó szerint visszhangozva mondja azt, hogy az alkotmány nem játék; azt a magyar ellenzéket visszhangozva, amelynek aktivistái az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásukkor törvénytelen módon magántulajdont dúltak fel - utal a miniszter a Fidesz budapesti székházába történt behatolásra.

Harmadik és legfontosabb észrevételként pedig Navracsics Tibor "nyugtalanítónak" nevezte azt, ha az igazságügyért és alapjogokért felelős uniós biztos megkérdőjelezi egy EU-tagállam demokratikusan választott kormánytöbbségének jogát, hogy megváltoztassa saját alkotmányát, és korlátozná törvényhozási jogát.

A miniszter ismételten leszögezte, hogy az alaptörvény módosításainak többsége az alkotmánybíróság döntése miatt volt szükséges, és azt a kérdést is megfogalmazta: vajon Viviane Reding azt szerette volna-e, hogy a magyar kormány hagyja figyelmen kívül alkotmányos kötelezettségeit.

"Következésképpen több kérdésünk maradt" - írta Navracsics Tibor. Kérdések az alaptörvény negyedik módosítására vonatkozó vizsgálat pártatlanságával kapcsolatban, kételyek a vizsgálat természetével és okaival kapcsolatban, és aggályok, hogy ha az Európai Bizottság elnökének szavait és kijelentéseinek szellemét alelnöke ilyen nyíltan felülbírálhatja, akkor kinek a nevében fogalmaz meg kijelentéseket Reding biztos az uniós tagállamokra vonatkozóan - összegezte írását Navracsics Tibor.

"Ezúttal, úgy vélem, Magyarország kormánya az, amelynek a kérdéseit meg kellene válaszolni" - zárult a cikk.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×