eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Navracsics: A pártok megkezdhetik a választási felkészülést

A parlament módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ez a végleges változat.

A hétfőn megszavazott választási eljárási törvény az országgyűlési és az európai parlamenti választásokra vonatkozó alapvető szabályokat tartalmazza - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, hozzátéve: a módosításokkal elfogadott jogszabály a végleges változat, így a pártok megkezdhetik a választási felkészülést.

Elmondta, hogy létre kell hozni a Nemzeti Választási Bizottságot és a Nemzeti Választási Irodát, amelyek független jogi státusszal bírnak majd.

Navracsics Tibor az alkotmányozásról szólva azt mondta: a nyilvánosság és több intézmény a garanciája annak, hogy tökéletes eljárásrenddel értelmetlen szabály ne kerüljön az alaptörvénybe. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogalkotás sok mindenre nem képes.

A büntető törvénykönyvet említette, amellyel kapcsolatban elmondta: "időről-időre előkerül, hogy a politikailag relevánssá váló cselekményeket (gárdamasírozás, családon belüli erőszak) nyilvánítsuk önálló büntetőjogi tényállássá, miközben többletvédelemhez nem jut vele az ember, mert a btk-ban létező tényállásokról van szó, tehát nem tudunk 100 százalékos biztonságra törekedni" - magyarázta a tárcavezető.

Navracsics Tibor a kampányfinanszírozásról szóló jogszabály megalkotásáról is beszélt. Hangsúlyozta: azt szeretné, ha a törvény az összes parlamenti párt bevonásával készülne el.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×