Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: A pártok megkezdhetik a választási felkészülést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A parlament módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ez a végleges változat.

A hétfőn megszavazott választási eljárási törvény az országgyűlési és az európai parlamenti választásokra vonatkozó alapvető szabályokat tartalmazza - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, hozzátéve: a módosításokkal elfogadott jogszabály a végleges változat, így a pártok megkezdhetik a választási felkészülést.

Elmondta, hogy létre kell hozni a Nemzeti Választási Bizottságot és a Nemzeti Választási Irodát, amelyek független jogi státusszal bírnak majd.

Navracsics Tibor az alkotmányozásról szólva azt mondta: a nyilvánosság és több intézmény a garanciája annak, hogy tökéletes eljárásrenddel értelmetlen szabály ne kerüljön az alaptörvénybe. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogalkotás sok mindenre nem képes.

A büntető törvénykönyvet említette, amellyel kapcsolatban elmondta: "időről-időre előkerül, hogy a politikailag relevánssá váló cselekményeket (gárdamasírozás, családon belüli erőszak) nyilvánítsuk önálló büntetőjogi tényállássá, miközben többletvédelemhez nem jut vele az ember, mert a btk-ban létező tényállásokról van szó, tehát nem tudunk 100 százalékos biztonságra törekedni" - magyarázta a tárcavezető.

Navracsics Tibor a kampányfinanszírozásról szóló jogszabály megalkotásáról is beszélt. Hangsúlyozta: azt szeretné, ha a törvény az összes parlamenti párt bevonásával készülne el.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.