Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emelték a védelmi készültséget a Tisza középső szakaszán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Tisza áradása miatt a Tisza-tó menti védvonalakon kedd reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó középső szakaszán a vízszint emelkedésével a hullámtéri öblözetek folyamatosan töltődnek fel vízzel, emiatt Szolnoknál átmenetileg lelassult az áradás üteme - közölte Horváth Béla, a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.

Tájékoztatása szerint Szolnoknál a Tiszán kedden az esti órákban 750 centiméter körüli vízállás várható, a tetőzés 870 centiméteres értéken április 18-19-én következik be.

A mellékfolyók közül a Hármas-Körös tovább árad, Szarvasnál kedden 868 centimétert mutatott a vízmérce, ez 68 centiméterrel magasabb a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 8 méteres szintnél. A tetőzést a Körös esetében Szarvasnál 9 méter körül április 11-12-re teszik a szakemberek.

A szintén áradó Hortobágy-Berettyó esetében tovább folytatódik vizének átvezetése a Nagykunsági-főcsatornán keresztül a Hármas-Körösbe. Hétfőn 725 ezer köbméter vizet vezettek ki tehermentesítéséért.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget 115, másodfokút 180, míg első fokút 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 650 ember dolgozott.

A nappali felmelegedés és a szeles idő hatására a Közép-Tisza vidékén kedden 1400 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 39 500 hektár áll víz alatt. Ebből mintegy 12 850 hektár vetés és 9700 hektár szántó. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 21 mobil szivattyú több mint 4,8 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz elleni védekezésben 240 ember vett részt.

Jelenleg hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon - karcagi, kisújszállási és mezőtúri - továbbra is harmadfokú a készültség.

A belterületi elöntések miatt 17 települési önkormányzat védekezik folyamatosan a térségben.