Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta a taxirendeletet a főváros - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A belügyminiszter szerint jól vizsgázott a márciusi hóviharban a katasztrófavédelem új irányítási rendszere. Fontosnak tartja a bankszektor terheinek a mérséklését a Magyar Bankszövetség elnöke. Elfogadta az új taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés. A nap legfontosabb hírei április 9-én.

Jónak vagy kiválónak ítélték meg a mentésben részvevők tevékenységét azok, akik a saját bőrükön érezték a márciusi rendkívüli hóhelyzet nehézségeit - erről számolt be a belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén. Pintér Sándor a kormányfő utasítására készített beszámolót ismertetve emlékeztetett arra, hogy gyorsan sikerült kiszabadítani az elzárt településeket, járhatóvá tenni az utakat, és helyreállítani az áramszolgáltatást. A szocialista Harangozó Tamás szerint a belügyminisztérium tételesen megsértette a katasztrófavédelmi törvényt egyebek között azzal, hogy a mentést és a kárelhárítást nem a katasztrófavédelem, hanem a rendőrség irányította. A Jobbik szerint a belügyi jelentés lehetne önkritikusabb, a Fidesz szerint azonban az ellenzék politikai haszonszerzésre használt fel egy katasztrófát.

A márciusi havazások, hóviharok miatt több mint harmincezer kárt jelentettek három nagy biztosítónál az ügyfelek, a kárösszeg összesen meghaladja az 1,7 milliárd forintot, ami a tavalyi sokszorosa. A legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém- és Vas megyéből érkezett.

Fontosnak tartja a bankszektor terheinek mérséklését a Magyar Bankszövetség elnöke. Patai Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a magyar gazdaság beindulása magával hozza majd a pénzintézeti szektor helyzetének javulását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy normálisan és tisztességes nyereséggel működő bankrendszer nélkül nem lehet működtetni a gazdaságot, ezért csökkenteni kell az ágazatra háruló terheket. A nehéz helyzetbe került devizaadósokról szólva a bankszövetség elnöke azt mondta: munkatársai heteken belül javaslattal élnek a nemzetgazdasági tárcánál.

Minden első osztályos gyermek zavartalan iskolakezdéséről gondoskodik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - közölte a köznevelési államtitkárság. A tájékoztatás szerint a tankötelezettség szabályainak változását kezelni tudja a köznevelés rendszere, mert 120 ezer első osztályos gyermeket képes befogadni, és tavaly 100 ezren kezdték meg általános iskolai tanulmányaikat. Az intézményfenntartó a beiratkozás lezárása után összesíti az adatokat, és jelzi az államnak, valamint a működtetésért felelős önkormányzatoknak az esetleges férőhelyhiányt.

A következő napokban és hetekben is folytatódik az árhullám levonulása a hazai folyókon. Az ország nyugati és középső területein már mindenhol az apadás jellemző, ugyanakkor továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón és a Körösökön. Az árvízi védekezés naponta több mint 74 millió forintba kerül.

A kedvezőtlen időjárás miatt két-, háromhetes késésben vannak a mezőgazdasági munkák - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György emlékeztetett: mintegy 212 ezer hektárt borít belvíz az országban, ebből több mint 100 ezer hektár a vetés- és a szántóterület. Hozzátette: az előrejelzések alapján jó eséllyel jön a felmelegedés, a szél is megélénkül, ami jótékony hatással lesz a mezőgazdasági munkák végzésére.

Már pályázhatnak a minimálbér-emelési támogatásra a nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő munkáltatók - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor közölte: a mintegy 10 milliárd forint összegű segítség 260 ezer embert érint ezekben az ágazatokban. Hozzátette: a Munka törvénykönyvében úgy változik a távolléti díj számítása, hogy például szabadság esetén a havi bér nem függ majd az adott hónap napjainak számától.

Elfogadta az új taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés. A szeptember elsejétől hatályos szabályozás szerint bevezetik a rögzített hatósági árat 450 forintos alapdíjjal, 280 forintos kilométerdíjjal és 70 forintos percdíjjal. A rendelet egyes elemei 2014 szeptemberétől lépnek életbe. Akkortól csak sárga színű, illetve legfeljebb 10 éves gépkocsit lehet személyszállításra használni.

Nem tartja hatékonynak a pártfogó felügyelői szolgálat munkáját az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz fordult az ügyben, mert vizsgálata megállapította, hogy a kevés szakember és a nem megfelelő jogszabályi környezet miatt az elítéltek több mint fele nem tudja elvégezni a büntetésként kiszabott közérdekű munkát.

Nagy-Britanniában jövő szerdán vesznek végső búcsút Margaret Thatchertől. A 87 esztendős korában elhunyt volt konzervatív párti brit miniszterelnök temetési szertartásán jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is. Margaret Thatcher hétfőn hunyt el a londoni Ritz szállodában, ahol karácsony óta lakott állandó orvosi felügyelet mellett.