eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága

A hétfői naposabb idő sem csökkentette a belvízzel elöntött területek nagyságát, és jó néhány folyón van érvényben az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozata. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre szóló előrejelzése szerint továbbra sem kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Megérkeztek a mezőtúri katasztrófavédelmi kirendeltségre azok a homokzsákok, amelyeket a Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igényelt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Ezeket és az egyéb plusz eszközök egy részét már el is helyezték a kirendeltség raktárába.

Az áradó Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös vize szabályozottan és folyamatos ellenőrzés mellett vezeti le a vízgyűjtőkről érkező vizet, valamint a bel- és csapadékvizet. A folyó mezőtúri városi szakaszán homokzsákokkal védték be a híd melletti területeket. A Hortobágy-Berettyó két másik belvízvédelmi szakaszán is harmadfokú a készültség. A 24 óra alatt kétmillió köbméter belvizet befogadó folyó tehermentesítése érdekében naponta 1,3 millió köbméter vizet szivattyúznak ki a mezőtúri árvízkapunál telepített 30 berendezéssel, valamint a nagyiváni vésztározóba történő vízbevezetés révén.

Hullámverés ellen lefóliázták Jász-Nagykun-Szolnok megyeszékhelyén a belvárosi védvonal egyes szakaszait is, a fóliát zsákokkal rögzítették. A Tisza a jelenlegi előrejelzés szerint Szolnoknál az esti, késő esti órákban éri el a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet, hétvégére pedig várhatóan Szolnokon is eléri a harmadfokú védelmi készültségnek megfelelő vízmagasságot. A folyó ma reggeli vízszintje három méterrel alatta van a 2000-ben mért 1041 centiméteres rekordnak. A védekezési munkák miatt a Tisza töltésein a közlekedés korlátozását rendelték el.

Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében továbbra is stagnál a Marcal folyó vízszintje. A mai napon Veszprém megye árvízzel érintett térségében négyszáz hivatásos állományú és önkéntes dolgozott, a váltásokban zajló munka mindaddig tart, amíg a helyzet azt indokolttá teszi. Hétfőre a korábban Nemesgörzsönynél keletkezett mintegy 500 méteres veszélyes szakasz túlnyomó részét sikerült bevédeni, beleértve a legkritikusabb pontokat is. A még hátralévő 150 méteres szakasz kevésbé átfolyásveszélyes, ráadásul ott könnyebb is dolgozni.

Csongrád megyében változatlanul hét településen zajlik belvíz elleni védekezés, hat településen elsőfokú a készültség, ennél magasabb fokozat már csak Székkutason van érvényben. A katasztrófavédelem hivatásos egységeit délután nem riasztották ár- vagy belvízzel kapcsolatos esethez.

Változatlanul harmadfokú készültség van érvényben Békés megye valamennyi folyóján, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön is. Utóbbi folyó vízszintje azonban az elmúlt órákban minimális mértékben csökkent.

Jelenleg tizenöt önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget a megyében, négy településen másodfokú, tíz településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. Legutóbb Bucsán rendelték el az elsőfokú készültséget. Tűzoltói beavatkozásra az ár- és belvíz miatt nem volt szükség.

Újabb területen omlott le a föld a Fejér megyei Kulcs Duna-parti löszfaláról, a Deák Ferenc utca és a Temető utca között a talajcsúszás miatt akácfák fordultak ki a földből. Az érintett területen lévő ingatlanokban 2010 óta nincs közműellátás és a lakhatás sem engedélyezett. A kifordult fák ágai két épületet veszélyeztetnek. A negyvenöt foknál jobban megdőlt, nagyobb súlyú akácokat a katasztrófavédelem dunaújvárosi hivatásos tűzoltó egységei a gyökérzet fölött kivágták.

Kulcson a talajsüllyedés mellett a belvíz is gondot jelent, ezért a település polgármestere hétfőn harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Székesfehérváron elsőfokú árvízi védekezés zajlik, a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Õsi közötti szakaszán még mindig másodfokú belvízvédelmi készültség van.
Hétfő délutánig vízeltávolítás miatt nem volt szükség a katasztrófavédelem egységeinek segítségére a megyében.

Hajdú-Bihar megyében Debrecen területén három helyszínen 12 tűzoltó hat gépjárművel és három szivattyúval dolgozott a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán. A megyében korábban elrendelt árvízvédelmi készültségi fokozatokon nem változtattak. Belvíz miatti készültség 11 településen van, legutóbb Zsáka településen rendelték el a másodfokot.

Kis mértékben ugyan, de emelkedett a Marcal vízszintje a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidánál, de az emelkedés mértéke nem indokolta árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelését. Továbbra is apad a folyó vízét befogadó Rába, a mai napon a folyón eddig érvényben lévő elsőfokú árvízvédelmi készültséget is megszüntették.

Pest megyében ma már csak két alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a pincében megjelenő talajvíz okán, Nagykőrösön és Ráckevén kellett emiatt az egységnek vonulnia. Az önkormányzati tűzoltók mindkét helyszínen szivattyú segítségével távolították el a felgyülemlett vizet.

Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van Tápiógyörgyén, Nagykátán és Cegléden, mindhárom településen belvízi védekezést folytatnak. Törtelen, Nagykátán és Cegléden összesen három szivattyúval, hat fővel és két munkagéppel védekeznek a belvíz ellen.

Heves megyében továbbra is egy-egy helyen van másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültség, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet. A mai napon három településen kellett a belvíz ellen védekezni, nyolc ember három technikai eszközzel dolgozott.

A folyamatos apadásnak köszönhetően már egy Nógrád megyei településen sincs harmadfokú ár- vagy belvízvédelmi készültség. Jelentős mértékű apadás figyelhető meg az Ipolyon is, így tegnap óta Ipolytarnócnál sincs érvényben a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség.

A megye két településén védekeznek belvíz ellen, de már a leginkább érintett Ludányhalásziban is csak második fokozat mellett, ma délben ugyanis visszavonták a harmadfokú készültséget. A településnél lévő zsilipet továbbra is zárva tartják, de az átemelő szivattyút leállították. Ipolyvecén szintén másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Hétfőn egy esetben volt szükség arra, hogy a Vas megyei tűzoltók belvíz miatt beavatkozzanak. Sárvárra riasztották a hivatásos tűzoltó egységet, mert egy családi ház pincéjében nagy mennyiségű víz gyűlt össze, és berendezési tárgyakat, valamint a gázkazánt veszélyeztette. Az egység a vizet szivattyú segítségével eltávolította, így semmi nem károsodott. Tovább csökkent a félpályás útlezárások száma, már csak öt útszakaszon van érvényben félpályás forgalomkorlátozás.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×