Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A romanap döntően az ünneplésé"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma van a nemzetközi romanap. Délelőtt a budapesti székhelyű nemzetközi roma szervezetek emlékeztek a roma holokauszt áldozataira, az Amnesty International pedig európai aláírásgyűjtésbe kezdett azt kérve, hogy az Európai Bizottság határozottan lépjen fel a romákat sújtó diszkriminációval szemben.

42 évvel ezelőtt ezen a napon, április 8-án tartották meg Londonban az első roma világkongresszust. Az ülés résztvevői döntöttek egyebek közt a roma himnuszról és zászlóról. Beata Olahova, a Roma Oktatási Alap pályázati programvezetője közölte: hagyományosan ezen a napon emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól, azonban a mai nap döntően az ünneplésé, mert a romák egyesüléséről szól.

Áder János köztársasági elnök hétfőn a romnet.hu hírportálon közzétett ünnepi üzenetében úgy fogalmazott: "mindannyiunk közös útja a romák polgárosodása", a sikeres felzárkózás és az integráció, de ez a feladat sok időt, társadalmi türelmet, megértést, segítségnyújtást és emberi erőfeszítést, elszánást igényel. Az államfő utalt arra, hogy a romák jelentős része "olyan nyomorúságos körülmények között él" generációk óta, hogy számukra már-már lehetetlennek tűnik kitörni a szegénység ördögi köréből, de meg kell erősítenünk bennük a hitet, hogy bármilyen elkeserítő is a helyzetük, mégsem tekinthető reménytelennek - fogalmazott Áder János köztársasági elnök.

Az Amnesty Internationál a nemzetközi romanap alkalmából jelentést adott közre és európai aláírásgyűjtésbe kezdett azt kérve, hogy az Európai Bizottság határozottabban lépjen fel a romákat sújtó diszkriminációval szemben - mondta Jeney Orsolya az Amnesty International magyarországi igazgatója. Az Amnesty International roma és nem roma aláírókra egyaránt számít kampányában.