eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

Tovább terjeszkedik a belvíz

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az országban, immár 216 ezer hektár van víz alatt, nyolcvan településen folytatnak valamilyen fokozatban védekezést. A belvíz miatt kitelepítettek száma vasárnap napközben tizenegy volt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Veszprém megyében folyamatos bővülő létszámmal tovább folyik a védekezés az elhúzódóan tetőző Marcalnál, ahol a nap folyamán több mint háromszázhetvenen dolgoztak, önkéntesek, rendőrök, polgárőrök, tűzoltók, és NAV-os alkalmazottak. A munkálatokhoz körülbelül húszezer homokzsákot használtak fel. A Nemesgörzsönyben és Marcaltőn védekezők ellátásáról a környező falvak gondoskodnak, közülük is kiemelkedik Egyházaskesző és Nemesgörzsöny lakosságának segítsége. Utóbbi településen a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgató, a pápai katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, valamint a járási hivatalvezető is jelen van, a délelőtt folyamán pedig a helyszínen folyó munkálatokat megtekintette a belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamit a megyei védelmi bizottság elnöke. A megyében árvízi védekezés miatt nem lehet közlekedni a 8406-as úton Nemesgörzsöny és Egyházaskesző, a 8405-ason Békás és Kemeneshőgyész között, valamint a 84115-as úton Marcaltő mellett.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Körösök és a Hortobágy-Berettyó a csapadék hatására tovább árad, ezért a mezőtúri árvízkapuhoz telepített és tegnap délben üzembe állított huszonnégy szivattyú mellé további tizenkettőt telepít ma a szolnoki és a gyulai vízügyi igazgatóság. Így összesen 1,5 millió köbméter vizet tudnak átemelni a Hortobágy-Berettyóból a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó további vízszintcsökkentése érdekében a szivattyútelepeken korlátozták a belvizek beemelését. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Nagykunsági-főcsatorna keleti ágán keresztül az Árvízkapu csütörtöki zárása óta további napi fél millió köbméter vizet vezet át a Hortobágy-Berettyóból a Hármas-Körösbe, valamint a Német-éri csatornából eddig összesen mintegy 188 ezer köbméter vizet vezetett át a nagyiványi tározóba. Harmadfokú, azaz a legmagasabb szintű a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól az Árvízkapuig, a Hármas-Körös jobb partján az Árvízkaputól Kunszentmártonig. Harmadfokú készültség érvényes a tiszasülyi őrjárásban az új sajfoki zsilipnél. Jász-Nagykun-Szolnok megyében vasárnap délig több mint harmincegyezer hektár került belvíz alá. A belterületi szakaszok védelme érdekében elsőfokú készültséget tart fenn Jászladány, másodfokú készültség van érvényben Alattyán, Jásztelek, Újszász, Kunszentmárton, Cibakháza, Jászalsószentgyörgy, Kisújszállás, Tiszaföldvár, Szolnok, Örményes, Szajol területén, Fegyverneken pedig már harmadfokú a belvízvédelmi készültség. Mezőtúr belterületén a Hortobágy-Berettyón átívelő hír mindkét oldalán ezer homokzsákot építettek be.

Békés megyében az ár- és belvízi helyzet miatt az elmúlt órákban nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra. A Máv Zrt. tájékoztatása szerint a 127-es vasútvonalon Szeghalom-Vésztő között leterhelés miatt lezárják a Berettyó-hidat. Ez azt jelenti, hogy kővel megrakott tehervagonokkal terhelik az átjárót. Délután három órától a közlekedés zavartalanságát vonatpótló buszokkal biztosítják az árhullám levonulásáig. Minden folyón - a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete-, és a Fehér-Körösön - továbbra is harmadfokú készültség van érvényben. A Hortobágy-Berettyó Árvízkapunál beüzemelt szivattyúk folyamatosan működnek, ma további szivattyúk érkeznek. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője vasárnap Békésszentandrás és Szarvas térségében vett részt árvízi bejáráson. Az igazgató a belvízi helyzettel kapcsolatban is folytatott egyeztetést a sarkadi, a kötegyáni, a körösladányi, a szeghalmi, valamint a füzesgyarmati, a bucsai és a kertészszigeti polgármesterrel. A megyében vasárnap délelőtt tizennégy önkormányzat tartott fenn belvízvédelmi készültséget, Kötegyán, Szeghalom, Körösladány másodfokú, Békéscsaba, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Biharugra, Békésszentandrás, Zsadány, Kétsoprony, Vésztő pedig elsőfokú készültséget.

Heves megyében a reggeli állapothoz képest nincs változás a belvízvédekezésben, Nagyfügeden továbbra is másod-, Hatvanban és Boldogon pedig elsőfokú a védekezés. Az árvízvédelem területén változást hozott, hogy a vízügyi igazgatóság a Tisza kisköre-alsói szakaszán másodfokra emelte az árvízvédelmi szintet, Kisköre-felsőnél továbbra is elsőfokú a készültség.

Csongrád megyében közel 30550 hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok továbbra is kilenc településen összesen negyvennégy fővel és kilenc technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkálatokban. Hat településen elsőfokú, három területén pedig másodfokú a belvízi védekezés, ebben nincs változás a reggeli állapothoz képest. A megye belvízvédelmi szakaszain harmadfokú készültség van érvényben. A Tisza teljes Csongrád megyei szakaszán, valamint a Maroson Szeged és Klárafalva között elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Vasárnap délelőtt a szegedi hivatásos tűzoltókat egy elektromos vezetékre dőlt fához riasztották, a veszélyhelyzetet motoros láncfűrész és dugólétra alkalmazásával hárították el.

Tolna megyében a 6318-as úton Keszőhidegkút és Regöly között várhatóan a megáradt Kapos miatt védekezésre lesz szükség egy rövid szakaszon. A víz a közutat veszélyezteti, de forgalomkorlátozásra egyelőre nem volt szükség. Az előkészületeket a tamási katasztrófavédelmi őrsparancsnok irányításával tíz közmunkás végzi egy traktor segítségével, készenlétben áll mintegy négyszáz homokzsák.

Jelentősen javult a helyzet Pest megye területén belvízi védekezés kapcsán, ezt mutatja az a tény is, hogy déli tizenkét óráig még csak egy alkalommal kérték a katasztrófavédelem tűzoltóinak segítségét. Tápiószelén egy családi ház pincéjében nagyjából ötven centiméter magasan állt a víz, amit a nagykátai egység szivattyú segítségével eltávolított. A ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén, Cegléden és Nagykátán másod-, Törtelen és Tápiószőlősön elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, az önkormányzatok - Tápiószőlős kivételével - szivattyúval belvízi védekezést folytatnak. Az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén, Dömsödön és Tárnokon másodfokú, amíg Dunavarsányon első fokú belvízi készültség van, védekezési munkálatokat azonban továbbra sem folytatnak, az önkormányzatok itt figyelőszolgálatot működtetnek. A Zagyva szentlőrinckátai és az Ipoly ipolytölgyesi szakaszán is már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Ipoly folyamatos apadása miatt a Nógrád megyei Ipolytarnócon elrendelt harmadfokú árvízvédelmi fokozatot vasárnap délelőtt tíz órától másodfokúra minősítették vissza a vízügyi szakemberek. Ludányhalászinál viszont továbbra is a harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, az átemelő szivattyút még mindig folyamatosan üzemeltetik.

Délelőtt ismét vízeltávolításhoz kérték a katasztrófavédelem segítségét a Fejér megyei Csókakőn. A családi ház alagsorában összegyűlt víz fagyasztóládát és bútorokat veszélyeztetett, ezért a móri önkormányzati tűzoltók kiszivattyúzták a vizet.

Hajdú-Bihar megye székhelyén vasárnap napközben is folyamatosak a vízeltávolítási munkálatok. Debrecenben délben négy helyszínen, négy gépjárművel, nyolc tűzoltóval és négy szivattyúval dolgoztak az egységek. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén másodfokú készültség van kilenc szakaszon, négyen pedig harmadfokú a készültség.

Reggel óta nem történt változás Vas megyében. Vasárnap délelőtt nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra. A közútkezelő a félpályás útlezárásokat továbbra is fenntartja. A Rába vízszintje tovább csökken Szentgotthárdnál, Körmendnél és Sárvárnál is, valamint lassú, egyenletes apadást mutatnak a mérések a Marcalon is Mersevátnál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×