Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ab: meghallgatják egyes alkotmányjogi panaszok ügyében az OBH elnökét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Alkotmánybíróság (Ab) meghallgatja Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét több alkotmányjogi panasz miatt. Az indítványozók azt kifogásolják, hogy az elnök jelölte ki, mely bíróság járjon el ügyükben - közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

A Népszava pénteken írt arról, hogy a Hagyó-ügy Kecskemétre helyezése miatt benyújtott alkotmányjogi panaszok miatt április 23-án meghallgatja az Ab Handó Tündét. A súlyos korrupciós cselekményekkel vádolt korábbi szocialista főpolgármester-helyettes azt kifogásolja az Ab előtt folyó eljárásban, hogy az OBH elnöke jogorvoslati jog biztosítása nélkül döntött a rendes illetékességi szabályok szerint Budapesten tárgyalandó BKV-ügy Kecskemétre helyezéséről. A napilap szerint ez lesz az Ab első olyan meghallgatása, amely akár nyilvános is lehet.

Az Ab főtitkára az MTI kérdésre közölte: a testülethez számos olyan alkotmányjogi panasz érkezett, melyben az indítványozók kifogásolják, hogy bírósági ügyükben az OBH elnöke más bíróságot jelölt ki. Ezek egy részét az Ab már befogadta, többet közülük egyesített, és megkezdte az érdemi eljárást.

Az Ab teljes ülésének döntése alapján az ügy előadó alkotmánybírója megkereste az OBH elnökét, hogy írásban fejtse ki jogi álláspontját az ügyben. Handó Tünde a megkeresésre válaszolva írásban kifejtette álláspontját, de egyúttal azt is kérte, hogy az Ab személyesen hallgassa meg őt. A testület a kérésnek eleget fog tenni, a meghallgatás időpontja április 23. - közölte Bitskey Botond.

Miután az Ab tájékoztatta az indítványozókat a meghallgatásról, közülük többen is kérték, hogy az nyilvános ülésen történjen - tette hozzá Bitskey Botond, aki ugyanakkor kiemelte: arról, hogy a meghallgatásra nyilvános tárgyaláson kerül-e sor, az alkotmánybírósági törvény szerint az Ab elnöke dönt. Bitskey Botond szerint Paczolay Péter hamarosan határozni fog ebben a kérdésben.

Mivel az alkotmányjogi panasz kapcsán az indítványozók úgy rendelkeztek, hogy személyes adataikat, köztük nevüket nem hozhatja nyilvánosságra az Ab, a testület főtitkára nem tudta megerősíteni, hogy a meghallgatás valóban Hagyó Miklós ügyében lesz.

Az MTI kérdésre az Ab főtitkára közölte: legutóbb 2011 májusában hallgatott meg szakértőket az Ab teljes ülése a magánnyugdíjpénztárak ügyében, az az ülés nem volt nyilvános.

Az OBH sajtóosztályán az MTI érdeklődésére azt hangsúlyozták, hogy a testület elnöke maga indítványozta az Ab-nek a személyes és/vagy nyilvános meghallgatását, éppen azért, hogy a bírósági ügyek áthelyezésével kapcsolatos félreértéseket, tájékozatlanságot eloszlathassa.

Bánáti János ügyvéd, a Hagyó-ügy egyik védője az MTI érdeklődésére annyit mondott: a büntető ügyben eljáró és a bíróság kijelölése miatt alkotmányjogi panasszal az Ab-hoz forduló védők még egyeztetnek arról, melyikük vesz majd részt Handó Tünde alkotmánybírsági meghallgatásán.