Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lezárták az árvízkaput a Hortobágy-Berettyón

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Körösökön levonuló árhullám magas szintje és a térségben kialakult belvízhelyzet egybeesése miatt csütörtökön lezárták az árvízkaput a Hortobágy-Berettyón, Mezőtúr térségében.

Ezt Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője jelentette be a helyszínen, hangsúlyozva: az árvízkapu bezárása azért vált elkerülhetetlenné, mert a Hármas-Körös áradásának üteme meghaladja a Hortobágy-Berettyóét.

A csütörtöki intézkedés nélkül indokolatlanul nőne az utóbbi vízfolyás mentén élők és a környező védett természeti értékek fenyegetettsége - közölte, jelezve, hogy a biztonságos vízelvezetést az a 24 szivattyú is segíti majd, amelyet a torkolati műtárgyhoz telepítenek. Ezek két napon belül készen állnak arra, hogy összesen másodpercenként 12 köbméter vizet emeljenek át a Hortobágy-Berettyó belvízrendszeréből.

Az igazgató elmondta: a szakemberek azzal számolnak, hogy az előzetes várakozásaikkal ellentétben az árvízkaput hosszabb időn át zárva kell tartani. Amíg ez a helyzet fennáll, várhatóan szükség lesz a Hortobágy-Berettyóba történő egyéb vízbevezetések korlátozására ahhoz, hogy a folyó alkalmas legyen a mezőgazdasági és más területekről érkező káros belvizek befogadására, illetve elvezetésére.

Kifejtette: további tartalékokat jelent a rendszerben, hogy a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán rövidesen lezárják az Ágotai zsilipet. Az eddig innen érkező vizet a nagyiváni szükségtározóba irányítják.

Bak Sándor emlékeztetett: a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén kialakult ár- és belvízhelyzet előzményeként márciusban 123 milliméter csapadék hullott a térségben. Ez meghaladja a kora tavaszi hónapra vonatkozó sokévi átlag négyszeresét.

A Kövizig 340 kilométer hosszú védvonalából jelenleg 198 kilométeren harmadfokú, 118 kilométeren másodfokú készültség van érvényben. A tartósan magas vízállások miatt a gátak mentén már előfordulnak fakadóvizek, illetve talpszivárgások, de egyelőre nem igényelnek bevatkozást.

A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 13 500 hektárt. Négy belvízvédelmi szakaszon harmad-, öt szakaszon másod-, egy szakaszon első fokú készültséget rendeltek el.