eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Valamennyi vízfolyás árad Magyarországon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összegzése szerint valamennyi hazai vízfolyás árad, bár a nagyobb folyóké egyelőre nem jelentős. Országosan 30 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az elmúlt két napban, csak az Alsó-Tisza vidékén több mint ezer hektárral.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokú - árvízvédelmi készültség.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint kedden Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazhat, és az erős szél miatt hóátfúvások is kialakulhatnak.

A védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak - mondta az OKF főigazgatója.

Az OKF közölte: jelenleg öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár, ami közel 30 ezerrel több, mint két nappal ezelőtt. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közzétett összegzés szerint mintegy 2648 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Ebből elsőfokú a Túron, a Lónyai-főcsatornán, a Bodrogon, a Tarnán, a Murán és a Tiszán, másodfokú a Taktán, a Sajón, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körösön, az Ipolyon és a Rábán, harmadfokú pedig a Krasznán, a Hortobágy-Berettyón, a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön, valamint a Zalán.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. A Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a Berettyó felső szakasza ugyanakkor elsőfokú készültség mellett apad.

A Felső-Tisza folyóin jelenleg minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közölte: a kedden lehullott csapadék hatására a Zagyva-Tarna vízrendszerben újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A Zagyva vízszintje Jászteleknél szerda reggel ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá csökkent, de az újabb áradás a déli órákban megállítja a folyó apadását.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a délelőtti apadás után újra emelkedik a Zala, a Mura, a Kerka és a Principális-csatorna vízszintje. Zalaapátinál harmadfokú készültség mellett a vízszint meghaladta a töltéskorona szintjét, ezért nyúlgátakat építettek.Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lassú apadást jelez előre a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán. Reggeli közleményük szerint a vasi megyehatárhoz közeli Vágnál várhatóan nem éri el a harmadfokú készültség szintjét a legmagasabb vízállás, amely csütörtök reggel csökkenhet a másodfokú szint alá. Tájékoztatásuk szerint csütörtök reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá csökkenhet a folyó vízszintje. A Marcal tetőzését csütörtök estétől várják a szakemberek; a Répce tovább apad.

Vas megyében ismét áradásnak indultak a folyók és patakok: a szerda reggelig lehullott eső újabb vízszintemelkedéssel jár a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradás kezdődött.

Az Alsó-Tisza vidékén az elmúlt két napban több mint ezer hektárral, 33 650 hektárra nőtt a belvízzel borított terület nagysága. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton elsőfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága az előző naphoz képest kismértékben, 50 hektárral nőtt, jelenleg 27 200 hektár van víz alatt. A Hortobágy-Berettyó és a belvízcsatornák mentesítése érdekében megkezdték a Nagyiváni-tározó igénybevételének előkészítését.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén újabb 400 hektárral nőtt kedd óta a belvízzel elöntött terület nagysága; összesen 26 800 hektár föld áll víz alatt. Növelni kellett a belvízvédelmi készültséget: az igazgatóság 12 védelmi szakaszából már 10-ben védekeznek; nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesítése szerint szerda kora délután 7 megyében 18 mellékúton volt még teljes útzár az ár- és belvízi helyzet miatt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×