eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szájer József: Kampány indult Magyarország ellen

Az alaptörvény negyedik módosításának megvannak a nagyon világos és elmondható indokai, amelyekből kitűnik, hogy a cél nem a hatalom megragadása és megerősítése volt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szájer József európai parlamenti képviselő a kritikákra válaszul. A fideszes politikus szerint a kritikák továbbra is megalapozatlanok és felületesek, konkrét kifogást nem tartalmaznak.

Szájer József az Alkotmánybíróság jogköreiről szólva elmondta, a testület nem vizsgálhatja, semmisítheti meg az alaptörvény módosítását, csak a jogszabályokkal teheti ezt. Hozzátette, hogy a szakmában folyik vita arról, mi a teendő, ha az Ab nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, hiszen semmilyen szankcionálási, felülvizsgálati lehetőség sincsen ilyen esetekben. Szélsőséges példaként említette, hogy az Alkotmánybíróság akár az összes hazai törvényt hatályon kívül helyezheti, hiszen a jogi lehetősége meg lenne rá.

A fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, kampány indult Magyarország ellen, amiben a külföldi sajtó is részt vesz, s csak ritkán kérik ki a budapesti kormányzat véleményét is. Véleménye szerint sok esetben a külföldi politikusok és újságírók a tények vizsgálata helyett a magyar ellenzék
megalapozatlan és hibás kritikáját veszik át, átfogó ismeretek nélkül.

Szájer József beszélt a hallgatói szerződésről is, amelynek szerinte "az alaptörvényben a helye, és aki ezt nem veszi tudomásul, az a demokráciát kérdőjelezi meg".

A politikus szerint a demokratikus folyamat része, hogy az adófizetők beleszólhatnak abba, hogy az állam mire fordítja a pénzüket. Úgy véli, a hallgatói szerződés kérdését övező viták is nyilvánvalóvá tették, hogy alkotmányos szintű szabályozásra van szükség.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×