eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Árvíz - Országos műszaki irányító törzs alakult

A magyarországi folyók egy részén intenzív árvízi védekezés zajlik, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) országos műszaki irányító törzs alakult az ár- és belvízi védekezés irányítására és összehangolására. Csütörtökre a jelentős mennyiségű csapadék miatt már nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Böröcz Istvánnal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az érintett intézmények felkészültek az ár- és belvízi helyzet kezelésére, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon országos műszaki irányító törzs alakult a védekezés irányítására és összehangolására. A kabinet kezdeményezésére együttműködésről állapodott meg a kormány és a közmédia a gyors és pontos tájékoztatás érdekében.

Böröcz István közölte: déltől a közmédia valamennyi csatornáján, híradóiban önálló műsorblokkban számol be az árvízi és belvízi helyzetről.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Nyíregyházán elmondta: intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, az ehhez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak. A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, a tározók feltöltését szükség szerint végzik - tette hozzá a főigazgató.

Szerdán több folyó apadni kezdett, de néhol folytatódott az áradás, emiatt több helyen újabb homokzsákok pakolásával védekeztek. Emellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit számos alkalommal vízszivattyúzáshoz, veszélyesen megdőlt fák eltávolításához, valamint a viharos szél által megrongálódott épületekhez riasztották.

Az OKF ugyanakkor azt közölte, szerdán sehol nem volt szükség nagyobb katasztrófavédelmi beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt. Két családnak, hat embernek kellett önkormányzati lakásban elhelyezést biztosítani, valamint a mentesítési munkálatok miatt egy útszakaszt lezártak.

Az OVF szerda kora esti adatai szerint az országban több mint 2786 kilométeren van árvízi készültség. Ebből harmadfokú a készültség 10 folyószakaszon, mintegy 320 kilométeren. Több mint 817 kilométeres szakaszon másodfokú, mintegy 1647 kilométeren elsőfokú készültség van érvényben.

Belvízi védekezésre 73 helyen van szükség. Ebből 9 területen harmadfokú a készültség.

Békés megyében a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített, ebből 13 900 hektár víz alatt áll, és további 102 600 hektáron a vízszint elérte a talaj felső rétegét. A megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának tájékoztatása szerint a legnagyobb összefüggő vízfelület Orosháza térségében, Gádoros és Nagyszénás között alakult ki, mintegy négyszáz hektáron, ott jelenleg is aktív védekezés folyik, a mély fekvésű területről folyamatosan szivattyúzzák ki a vizet. A talajon jelenleg nem lehet mezőgazdasági munkálatokat végezni, rendkívüli a lemaradás a növénytermesztésben.

Az OVF az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a belvízzel elöntött területeken az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 5-10 milliméter közötti csapadék várható. Hozzátette, összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően másod-, illetve harmadfokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdán azt közölte, a vízzel elöntött területek nagysága a többi között az elmúlt három hónapban lehullott, nagy mennyiségű hó és eső következménye. Kiemelték: több mint 110 éve (1901 óta) nem esett országosan ennyi csapadék az év első három hónapjában, mint az idén. Méréseik szerint az országban az év első három hónapjában 180-340 milliméter hó, eső hullott. Ez a legkevésbé csapadékos délkeleti területeken is több mint 90 milliméterrel, a legcsapadékosabb helyeken pedig több mint 200 milliméterrel meghaladja a sokévi átlagot.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a Dunántúlon fokozatosan felszakadozik a felhőzet, ott néhány órára a nap is kisüt. Északnyugaton egy-egy zápor, keleten eleinte még több helyen, majd elsősorban északkeleten eső valószínű.

Az MTI-hez szerdán kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésükben azt írták: este nyugaton, csütörtök reggel a Dunántúl nagy részén, valamint Pest és Nógrád megyében több helyen valószínű talaj menti fagy.

A csütörtök egész napra érvényes veszélyjelzésében a meteorológiai szolgálat Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint a főváros területére adott ki figyelmeztetést a talaj menti fagy miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×