Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két program és kétmilliárd forint az autizmusnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétmilliárd forinttal támogatja a kormány az autisták életminőségének javítását és foglalkoztatását. A korábban rendkívül ritkának tartott autizmus ma az egyik leggyakoribb fejlődési zavar. A nemzetközi kutatások szerint a népesség egy százaléka lehet érintett.

A kormány két pályázatot írt ki az autisták segítésére kétmilliárd forintos keretösszegben. Az egyik célja, hogy infrastrukturális fejlesztések támogatásával növelje az aktív korú autisták és más, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

A másik pályázat egy szakmai tanácsadó projekt, amely az autizmussal élőket készíti fel a munkavállalásra és az önállóságra, egyúttal erősíti az autizmussal élők integrációjának elfogadását.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: a kormány fontosnak tartja, hogy ez a korábbiakban elhanyagolt terület társadalmi súlyának megfelelően részesüljön a fejlesztési forrásokból.

Az autizmus az egyik leggyakoribb fejlődési zavar. Az idegi-fejlődési rendellenesség okát nem tudni, az biztos, hogy genetikai és környezeti tényezők is befolyásolják a betegség kialakulását.

Az autistáknál elsősorban az idegrendszer azon funkciói károsodnak, amelyek a kommunikációért, társas kapcsolatokért felelősek. Az esetek kétharmadában tapasztalható a szellemi visszamaradottság és az érzelmi kötődés hiánya. A nemzetközi kutatások szerint a népesség egy százaléka lehet érintett.