eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Küzdelem az ár- és belvíz ellen - a nap hírei

Már 1800 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, a Zala megyei Lovásziban 40 embert költöztettek ki. Újabb figyelmeztetés adott ki a meteorológiai szolgálat a talaj-menti fagy miatt. A mindennapi rossz legyőzéséről beszélt húsvéthétfői imájában Ferenc pápa. A nap legfontosabb hírei április 1-jén.

Az ország jelentős részén továbbra is védekeznek az ár- és belvíz ellen. Egyes térségekben már megkezdődött az apadás, de a Tisza mellékfolyóin tovább emelkedik a vízszint. Jelenleg harmadfokú a készültség a Rába körmendi szakaszán, a Fekete-Körös és és a Hármas-Körös egy szakaszán, valamint a Zagyván. Országszerte több mint 1800 kilométeren van árvízi védekezés. A Zala megyei Lovásziban mintegy 40 embert költöztettek ki a Kerka áradása miatt, várhatóan kedden térhetnek vissza otthonaikba. A vízátfolyások miatt 19 útszakaszt kellett lezárni országszerte. A belvízzel elöntött terület nagysága meghaladja a 145 ezer hektárt. Országszerte több mint 30 településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak az árvíz, illetve belvíz miatt.

A talaj menti fagy miatt az ország teljes területére, a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt pedig több megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedd reggelig sokfelé várható talaj menti fagy, de északon 2 méteres magasságon is számítani kell 0 fok alatti hőmérsékletre. Emellett ismét többfelé jelentős mennyiségű csapadék várható. Emiatt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére citromsárga vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A délnyugati megyékben 20-30 milliméternyi csapadék hullhat. A Nyugat-Dunántúlon havazás is valószínű, de a lehulló hó csak átmenetileg maradhat meg.

Európa több országában a heves esőzések és az áradások, Lengyelországban a havazás okozott gondokat. A többnapos esőzések miatt Horvátországban több útszakaszt le kell zárni. Fennakadások volt az áradás miatt Spanyolország délkeleti részén és Portugáliában is. Közben Ukrajnában a hatóságok közölték: minden szükséges intézkedést megtettek, hogy a múlt héten lehullott nagymennyiségű hó olvadása miatti árvízhelyzetet kezelni tudják. Lengyelországban a sűrű havazás miatt több mint százezer fogyasztó maradt áram nélkül.

A mindennapi rossz legyőzéséről beszélt húsvéthétfői imájában Ferenc pápa. Úgy fogalmazott: Krisztus teljesen és véglegesen legyőzte a rosszat, de az emberekre vár, hogy ezt a győzelmet minden korban be lehessen fogadni a élet, a történelem és a társadalom konkrét valóságába. A pápát ismét százezres tömeg hallgatta a Szent Péter téren.

Londoni elemzők szerint az eddig vártnál valószínűleg kétszer mélyebb lesz az euróövezet idei recessziója. Az Economist Intelligence Unit előrejelzésében közölte: a valutauniós gazdaságok hazai össztermékének 0,4 százalékos átlagos csökkenésére számít 2013 egészében. A ház eddig 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített. A JP Morgan elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt fél százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

Ciprus a kaszinóüzemeltetés tiltásának feloldásával, illetve adójóváírással támogatná a gazdasági növekedés újraindítását. Nikosz Anasztasziadisz, a szigetország államfője azt mondta: 15 napon belül a kormány elé terjeszti erről szóló, 12 pontos növekedési tervét. Közben az orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta: nem segíti ki a Cipruson befektető oroszokat Moszkva. Igor Suvalov szerint ugyanakkor, ha egy állami érdekeltségű nagyvállalatot érne jelentősebb veszteség, AZ egyedi alapon külön elbírálás alá eshet.

Törvényesen is hozzáférhetővé váltak a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban. A vadkender felhasználását egészségügyi felhasználásra januárban engedélyezte a parlament. A marihuána-alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek mellett reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór gyógyításánál alkalmazzák majd.

Észak-Koreában felmentette tisztségéből Csö Jong Rim miniszterelnököt a parlament. Új kormányfővé a közgazdász Pak Pong Csu képviselőt nevezték ki, aki 2007-ig egyszer már ellátta ezt a tisztséget. Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint az új kormányfő kulcsszerepet játszhat az észak-koreai gazdasági folyamatok alakításában.

Felgyújtottak és kifosztottak egy történelmi jelentőségű zsinagógát Damaszkuszban. Egy jeruzsálemi lap szerint a mintegy kétezer éves épületet Éliás prófétának emelték és Szíria legszentebb zsidó helye volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy kik követték el a támadást.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×