Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három település közúton megközelíthetetlen az árvíz miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vas megyében közúton egyelőre megközelíthetetlen Csénye, Bögöt és Porpác - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint vízátfolyások miatt kellett lezárni a községekhez vezető alsórendű utakat, emiatt a települések átmenetileg nem érhetők el.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, és már megkezdődött az apadás.

Az ár- és belvíz helyzet miatt 21 úton van jelenleg is teljes útzár az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pécsi Norbert Sándor szóvivő közleménye szerint az Útinform hétfő reggeli összesítése alapján Vas megyében 15, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében kettő-kettő, Fejér illetve Veszprém megyében pedig egy-egy úton nem lehet közlekedni az árvíz, illetve a belvíz miatt.

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rába körmendi szakaszán, ahol a tetőzést ezekben az órákban várják a szakemberek. A Murán még emelkedik a vízállás, de már csökkenő ütemben, az eddig több mint két métert emelkedő Zala néhány lakótelket is elérve éjfél körül tetőzött Zalaegerszegen, az árhullám most Zalabérnél tart.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint összesen 1206 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség, ebből majdnem 1100 kilométeren elsőfokú, és 130 kilométeren másodfokú. Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében több alsórendű utat kellett lezárni a megáradt folyók és patakok miatt. Országosan már 121 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés, szántó.

Pest, Vas és Zala megyében kellett a legtöbbször segíteniük a tűzoltóknak az áradás és a belvíz miatt az elmúlt órákban - derül ki a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítéséből.

Vasárnap estétől hétfő reggelig összesen közel száz riasztást kaptak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei, ezeknek több mint fele műszaki mentés volt, néhány kivételtől eltekintve valamennyi az ár- és belvízi védekezéshez kapcsolódott.

A magyarországi folyószakaszokon 1206 kilométeren első- (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 130 kilométeren másod- (Hortobágy-Berettyó, Takta), illetve az Ipolyon 5 kilométer hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség volt vasárnap. Tíz megye harminchat településén árvízi, tizenhárom megye hatvankét településén belvízi védekezést folytattak.

Nógrád megyében hétfőre virradó éjszaka tovább csökkent a vízfolyások áradásának intenzitása, reggel hat órakor az Ipoly Ipolytarnócnál 406 centiméteren állt. Hajnali három órakor a településen két család jelezte, hogy szeretné elhagyni otthonát, így őket - összesen tíz embert - a volt általános iskolában kialakított befogadóhelyre vitték. Ipolytarnócon a szakemberek hétfőn délelőttre várják a tetőzést. A Dobroda-patak szintje Litkénél az éjszaka tovább csökkent, így ott senkit sem kellett kitelepíteni.

Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán, ahol az előrejelzések alapján hétfőn a reggeli órákban harmadfokot meghaladó tetőzésre számítanak. A megye kisebb folyóin tovább folytatódik az apadás.

Zala megyében szintén tovább javult az esőzések miatt kialakult helyzet. A Murán még emelkedik ugyan a vízállás Letenyénél, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már megindult az apadás és az alsó szakaszokon is tetőzés közeli állapotban vannak a vízfolyások. A Zala folyó középső szakasza is apad, így már levonulóban az árhullám. A folyó Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött: a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

Győr-Moson-Sopron megyében a Cuha-Bakonyér vízszintje az éjszakai folyamatos növekedés után a hajnali órákra megállt, majd lassú apadás kezdődött. A helyszínen folyamatos a figyelőszolgálat. Az éjszaka Vitnyéden is megkezdték a helyi vízkárelhárítási védekezést, a vasúti töltés mentén még folynak a munkálatok, a GYSEV szerelvényei a térségben csökkentett sebességgel haladnak - tájékoztatott az OKF.