eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: Magyarország egy gazdasági és társadalmi siker küszöbén áll - a nap hírei

A magyar gazdaságpolitika eredményeiről beszélt Rómában a kormányfő. Alternatív költségvetést nyújt be a parlamentnek az őszi ülésszakban az LMP. A Terror Háza Múzeumban megnyílt a Mindszenty Józsefnek emléket állító kiállítás.

A miniszterelnök szerint Magyarország egy gazdasági és társadalmi siker küszöbén áll, mert egyszerre képes csökkenteni az államadósságot, növelni a versenyképességet, és egyre több a munkából élők száma. Orbán Viktor erről a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén beszélt, Rómában. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára arról tájékoztatott, hogy a kormányfő ismertette a Magyarország által az elmúlt két évben elvégzett munkát. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország a gazdasági válságot és az abból származó társadalmi kihívásokat jobban kezeli, mint sok más ország. A tanácskozáson Orbán Viktort ismét megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének.

A kormánynak továbbra is ragaszkodnia kell a munkahelyvédelmi akciótervhez az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon - mondta a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: annak ellenére kitartanak álláspontjuk mellett, hogy talán ezzel kapcsolatosan alakult ki a legtöbb vita a nemzetközi hitelezők szakembereivel a júliusi tárgyalásokon. Mint mondta: a magyar kormány továbbra is úgy véli: ez a program szükséges a magyar gazdaság növekedésének stabilizálásához. Szólt arról is, hogy a magyar jegybanknak - hasonlóan az Európai Központi Bankhoz - élnie kellene a gazdaságélénkítés bizonyos monetáris politikai eszközeivel. Varga Mihály azt is közölte: a kormány a fogyasztás megindulásával számol a gazdasági növekedés előrejelzésénél.

Szocialista politikusoktól kér tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal 2008-ban kötött megállapodásról és az azután hozott intézkedésekről a Fidesz. Selmeczi Gabriella szóvivő azt mondta: egyebek mellett arra várnak választ a parlament gazdasági bizottságában Mesterházy Attila MSZP elnök-frakcióvezetőtől és Veres János volt pénzügyminisztertől, hogy az IMF-egyezség után miért csökkentek Magyarországon a bérek és a nyugdíjak, miért csökkent háromról két évre a gyes, és miért kellett általános, értékalapú ingatlanadó bevezetéséről dönteni. Az MSZP válaszában azt közölte: 2008-ban az akkori kormány a teljes hazai nyilvánosság elé tárta az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak elküldött szándéklevelet, vagyis azok az információk, amelyeket most hiányol a Fidesz, lassan négy éve rendelkezésére állnak.

Elkészült a nemzeti katonai stratégia - jelentette be a honvédelmi miniszter. Hende Csaba az ötpárti egyeztetés után elmondta: az új dokumentumban stratégiai céllá tették a Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását, a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását. Hozzátette: mindehhez hatékonyan alkalmazható képességekkel erősítik meg a nemzeti haderőt, és kiegészítik egy jól működő önkéntes tartalékos rendszerrel.

Alternatív költségvetést nyújt be a parlamentnek az őszi ülésszakban az LMP. Jávor Benedek, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője az InfoRádióban úgy fogalmazott: olyan tervet nyújtanak be, amely alapján 2014 után be lehet indítani a magyar gazdaságot, vissza lehet szerezni a gazdasági szereplők bizalmát, és véget lehet vetni a társadalmat szétszakító politikának.

Megalakult a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Balog Zoltán tárcavezető a testület alakuló ülése után azt mondta, széles társadalmi vita után decemberre elkészülhet az áldozatok érdekét szolgáló törvényjavaslat.

Jelentősen nő a bíróságok költségvetési támogatása jövőre - közölte az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde az ítélőtáblai és törvényszéki elnökök Kehidakustányban tartott értekezletén elmondta: a megemelt összeg a dologi költségek, mint például a szakértői díjak, továbbá a beruházások szempontjából jelent majd komoly előrelépést. Hozzátette: 2013-ban az ideinél csaknem 6,5 milliárddal többel, összesen 84 milliárd forinttal gazdálkodhatnak majd a bíróságok.

Házi őrizetbe helyezte egy hónapra Biszku Bélát a Fővárosi Törvényszék. Ezzel megváltoztatták a Budai Központi Kerületi Bíróság lakhelyelhagyási tilalmat elrendelő határozatát. A volt politikust, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának egykori tagját az 1956-os forradalmat követő két sortűzzel összefüggésben több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Biszku Béla egy televíziós interjúban azt állította hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal.

Sikeres kardiológiai műtétet hajtottak végre Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművészen. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar azt közölte: az együttes főzeneigazgatójának állapota kielégítő, teljes felépülése több hónapig tart.

A Terror Háza Múzeumban megnyílt a Mindszenty Józsefnek emléket állító kiállítás. A tárlat stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét. A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária történészi koncepciója alapján megrendezett kiállítás a tervek szerint egy évig lesz látható. A tárlat megnyitása előtt rendezett nemzetközi konferencián Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta: Mindszenty József mindig szót emelt az igazságért és a szabadságért.

Születésének 83. évfordulóján újratemették a Szent István-bazilikában az Aranycsapat legendás csatárát, Kocsis Sándort. Az egykori sportoló 1979-ben Barcelonában hunyt el. A megemlékezésen részt vett Áder János köztársasági elnök, valamint Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke is. A Ferencváros, a Budapest Honvéd és a Barcelona legendás futballistáját közvetlenül Puskás Ferenc sírhelye mellett helyezték örök nyugalomra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×