Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pásztor István lehet az Információs Hivatal főigazgatója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pásztor István dandártábornokot kívánja kinevezni az Információs Hivatal főigazgatójának Orbán Viktor kormányfő - tájékoztatta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken az MTI-t.

A miniszterelnök ennek érdekében kérte Kövér László házelnök közreműködését, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága mihamarabb meghallgathassa a jelöltet.

Az MTI-hez eljuttatott életrajza szerint Pásztor István katonai pályafutása során, 1987 és 1989 között szakasz-, majd századparancsnok volt Szombathelyen. 1989-1990-ben katonai megfigyelő volt az ENSZ Irán-Irak Katonai Megfigyelő Csoportjában, 1993-tól 2011-ig - különböző beosztásokban - a Katonai Felderítő Hivatalnál dolgozott, majd a két katonai titkosszolgálat idei egyesülése után a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese lett.

A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az Információs Hivatal polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében - olvasható a szervezet honlapján. A Magyar Nemzet májusban arról írt, hogy Pető Tibort, az Információs Hivatal közeljövőben távozó főigazgatóját nevezik ki Magyarország új, Prágába akkreditált nagykövetének.

Az Országgyűlés július elején fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján a miniszterelnök irányíthatja a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt, és közreműködhet ebben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Lázár János május végén az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, célszerű lenne, ha az eddig a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatal felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne. A szervezeti átalakulásra utalt az is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban már a Miniszterelnökség fejezetében szerepelnek a hivatal 7,5 milliárd forintos kiadásai.