eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem lesz a Hit Gyülekezetéé a hajdúsámsoni iskola

Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe - közölte Hamza Gábor, a település független polgármestere pénteken.

Az önkormányzat korábban úgy döntött, hogy öt évre átadja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény működtetési jogát a Hit Gyülekezetének. A minősített többséggel meghozott határozat ellen tiltakozott a Fidesz helyi képviselőcsoportja, a Jobbik pedig demonstrációt szervezett és aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza az önkormányzati határozat végrehajtását.

Időközben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az ügyben, mert kérdésessé vált a nem egyházi iskolát választó tanulók elhelyezése. Emiatt a kormányhivatal bírósághoz is fordult.

Bár a hajdúsámsoni önkormányzat közben gondoskodott a világnézetileg semleges oktatási intézményről - a sámsoni gyerekek a 26 kilométerre lévő Szabolcs megyei Szakoly iskolájába járhattak volna - a kormányhivatal a bírósági határozat meghozataláig felfüggesztette a működési engedély kiadását a Hit Gyülekezetének.

Hamza Gábor szerint már minden jogi eljárás okafogyottá vált, a közoktatási törvény szerint ugyanis tanév közben nem lehet iskolát átadni. Ez azt jelenti, hogy bármiként dönt a bíróság, a Hit Gyülekezete nem működtetheti a hajdúsámsoni iskolát, az január elsejéig továbbra is önkormányzati iskola marad, január elsején pedig átkerül az államhoz - magyarázta a polgármester.

Hamza Gábor hozzátette: a tervezett átszervezés miatt nem vittek el tanulókat az iskolából, csupán néhányan távoztak, akiknek a szülei vagy elköltöztek a településről, vagy hatosztályos gimnáziumba íratták a gyereküket.

A diákok egyébként az eddigi huzavonából semmit nem érzékeltek, a tanítás az új tanévben ugyanúgy folytatódik, mint ahogyan júniusban befejeződött a hajdúsámsoni iskolában - közölte Hamza Gábor.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×