Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem lesz a Hit Gyülekezetéé a hajdúsámsoni iskola

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe - közölte Hamza Gábor, a település független polgármestere pénteken.

Az önkormányzat korábban úgy döntött, hogy öt évre átadja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény működtetési jogát a Hit Gyülekezetének. A minősített többséggel meghozott határozat ellen tiltakozott a Fidesz helyi képviselőcsoportja, a Jobbik pedig demonstrációt szervezett és aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza az önkormányzati határozat végrehajtását.

Időközben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az ügyben, mert kérdésessé vált a nem egyházi iskolát választó tanulók elhelyezése. Emiatt a kormányhivatal bírósághoz is fordult.

Bár a hajdúsámsoni önkormányzat közben gondoskodott a világnézetileg semleges oktatási intézményről - a sámsoni gyerekek a 26 kilométerre lévő Szabolcs megyei Szakoly iskolájába járhattak volna - a kormányhivatal a bírósági határozat meghozataláig felfüggesztette a működési engedély kiadását a Hit Gyülekezetének.

Hamza Gábor szerint már minden jogi eljárás okafogyottá vált, a közoktatási törvény szerint ugyanis tanév közben nem lehet iskolát átadni. Ez azt jelenti, hogy bármiként dönt a bíróság, a Hit Gyülekezete nem működtetheti a hajdúsámsoni iskolát, az január elsejéig továbbra is önkormányzati iskola marad, január elsején pedig átkerül az államhoz - magyarázta a polgármester.

Hamza Gábor hozzátette: a tervezett átszervezés miatt nem vittek el tanulókat az iskolából, csupán néhányan távoztak, akiknek a szülei vagy elköltöztek a településről, vagy hatosztályos gimnáziumba íratták a gyereküket.

A diákok egyébként az eddigi huzavonából semmit nem érzékeltek, a tanítás az új tanévben ugyanúgy folytatódik, mint ahogyan júniusban befejeződött a hajdúsámsoni iskolában - közölte Hamza Gábor.