eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

Balaton: rendkívüli helyzet nincs, de keresik a vizet

Nem nevezhető rendkívülinek a Balaton térségét jelenleg sújtó csapadékhiány és szárazság, de figyelemreméltó, hogy a hasonló jelenségek az utóbbi másfél-két évtizedben gyakoribbá és tartósabbá váltak - mondta Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense egy keszthelyi tudományos konferencián kedden.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete által rendezett, Balatonról szóló konferencián Varga György a szakértőkből és laikusokból álló közönség előtt arról számolt be, hogy az 1921 óta rendelkezésre álló vízmérlegadatok szerint az 1970-es évektől kezdve csökkent a tó vízgyűjtőjére hulló csapadék, ami a hőmérséklet-emelkedéssel együtt a térség vízellátottságának romlását okozza.

Négy európai tó - köztük a Balaton - az évszázad végéig tartó éghajlati forgatókönyvét kidolgozó EULEAKS program munkaközi jelentését összegezve arról is beszélt, hogy ezen becslések szerint a következő években, évtizedekben még nem változik érdemben az éves csapadék mennyisége, de annak évközi eloszlásában átrendeződés várható. Az uniós kutatás prognózisa hosszú távra borúlátóbb, a század utolsó harmadára 3,0-3,5 fokos évi középhőmérséklet-emelkedést jelez a térségben az 1971-2000 közötti bázisidőszakhoz képest, ami növelheti az aszályok mértékét. Kevésbé pesszimista becslések szerint ezek a tendenciák 2070-től tehetik tartósan negatívvá a térség vízmérlegét, drasztikusabb változásokat hozva.

Jelenleg a Balaton vízháztartásának legnagyobb gondja a vízgyűjtőjéről beérkező víz mennyiségének csökkenése, amelynek okai csak részben ismertek; kutatásokat kellene végezni arra vonatkozóan is, mennyire befolyásolja az eredményeket például a területhasznosítások változása - mondta a szakember. Hozzátette a hiányzó kutatásokra utalva, hogy a Balaton vízgyűjtőjének vízforgalmáról utoljára 1997-ben készült átfogó tanulmány.

A Kis-Balatonnal kapcsolatban a konferencián elhangzott, hogy annak vízelvonása a Balaton vízszintjét éves szinten 3 centiméterrel csökkenti, túl sok csapadék esetén pedig 5 centiméternyi balatoni vízszintnek megfelelő vízmennyiség visszafogására képes. Vörös Lajos, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet kutatója azontúl, hogy hangsúlyozta, lényegesen javult a Balaton vízminőséges az elmúlt 40 évben, arról is beszámolt, hogy a keszthelyi medence vízminőségi problémáit ma már nem a foszforterhelés okozza, hanem a Kis-Balatonból bekerülő huminok (a talajból kioldódó szerves anyagok). A konferencián elhangzott előadásokból kiderült, hogy a Kis-Balaton szerepe és hatásai még tisztázásra várnak.

Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője arról beszélt, hogy a Balaton a sekélysége miatt sérülékeny és féltenivaló tó. A jelenlegi vízszintje 50 centiméteres, 20 centiméterrel kisebb a szabályozási vízszintminimumtól. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseivel számolva októberig a tó vízszintje tovább csökkenhet 45 centiméterig, és csak jövő év tavaszára érheti el az alsó szabályozási szintet. Léteznek ennél optimistább és pesszimistább becslések is - tette hozzá. Álláspontja szerint az üzemi vízszintszabályozáson módosítani kellene. Az alsó határértéknek semmi értelme, hiszen az úgyis a természettől függ, a felső szintet, a szabályozási maximumot viszont a jelenlegi 110 centiméterről minimum 10-15 centiméterrel meg lehetne emelni bizonyos feltételekkel.

Hangsúlyozta, nagy a bizonytalansági faktor az előrejelzésekben, de az már nem vitaható, hogy az utóbbi 30 évben fél fokkal emelkedett az évi középhőmérséklet, és az utóbbi évtizedben sűrűsödtek a szélsőséges éghajlati, vízháztartási viszonyok a térségben, amelyek a Balaton üdülőtó jellegű hasznosításában nem fenntartható állapotot idézhetnek elő hosszútávon. Erre felkészülni részben szabályozással, részben alkalmazkodással kellene - tette hozzá.

A hallgatóság részéről felmerült az igény, hogy a következő Balaton-konferencián foglalkozzanak behatóbban a Balaton vízpótlásának lehetőségeivel is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×