eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tétényi: Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember végén

Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember 30-án, ha a város nem kap állami segítséget, a Fidesz-frakció eddig mégsem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a város jövőjéről - közölte pénteken Tétényi Éva független polgármester, arra reagálva, hogy a testület többségét adó frakció távolmaradt az általa csütörtökre összehívott nyilvános egyeztetésről.

"Szeptember végén vagy az adósságrendezésben jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyeket utalja az önkormányzat, mivel minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadás áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz" - számolt be a város helyzetéről közleményben a polgármester.

Tétényi Éva azt írta, jövő keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol "az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, vagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre".

A csütörtöki egyeztetésre a polgármester várta a képviselő-testület tagjain kívül a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, illetve a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit. A megbeszélésen a polgármesteren kívül egyetlen képviselő sem jelent meg, ugyanakkor a Jobbik esztergomi elnöke - aki nem önkormányzati képviselő - részt vett az egyeztetésen; a rendezvényre főleg civilek mentek el.

A Fidesz-frakció csütörtöki közleményében azt írta, arra kérték a polgármestert, hogy rendkívüli ülést hívjon össze, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester szerintük megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a kormányhivatalhoz fordulnak jogorvoslatért.

A polgármester "olyan egyeztetést kezdeményezett, melynek során érdemi döntés nem születhet (...) Ezért a frakció nem kíván részt venni ezen a programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja" - írta a Fidesz-frakció.

A frakció közölte: a polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásnak még két százaléka sem volt esedékes, és több megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. "Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, azonban az aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hív össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek" - tudatta a kormánymegbízott.

Az MTI megbízható forrásból csütörtök délután úgy értesült, hogy a város számlavezető bankja levélben értesítette a polgármestert, addig nem vesz részt a tárgyalásokon, amíg az önkormányzat nem hoz döntést az állami kamattámogatás igényléséről és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtható segítség igénybevételéről.

Korábban a képviselő-testület Esztergom 2012-es költségvetését 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×