eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezreket fizetnek rá az ingyenes tankönyvekre

Több ezer forintos ráfizetést kérnek az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek szüleitől az iskolák, ezért az oktatási államtitkárhoz fordult a Fővárosi Szülők Egyesülete. Arra hivatkoznak a tanintézmények, hogy a tizenkétezer forintos tanulónkénti állami normatíva nem elég a tankönyvcsomagra, az iskola pedig nem tudja állni az árkülönbözetet, ezért hárítják azt a családokra - közölte Keszei Sándor.

A Fővárosi Szülők Egyesülete kezdeményezik az oktatási államtitkárságánál, hogy vizsgálja meg, az iskolák, miért kérnek "ráfizetést" az ingyenességre jogosult tanulóktól, és miért kérnek 15-20 ezer forintot az általános iskolai tankönyvcsomagokért - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Keszei Sándor kifejtette: ingyenes tankönyvellátásra jogosult a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Mintegy 500-550 ezer rászoruló tanulónak jár az ingyenes tankönyvellátás.

Az egyesület szóvivője kiemelte: az ingyenes tankönyvellátás azt jelenti, hogy az arra jogosult tanuló 100 százalékosan térítésmentesen kapja az oktatásához szükséges valamennyi tankönyvet, munkatankönyvet, nyelvkönyvet, szakmai tankönyvet és az olyan, a tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat, amelyek az ismeretanyag illusztrálására, illetve a tanultak gyakorlására és ellenőrzésére szolgálnak és segítséget nyújtanak a könyvben foglaltak elsajátításához, illetve azok használatához - vagyis az iskola fizeti ki a szülő helyett a tankönyvcsomag teljes árát, vagy kölcsönzi ki az iskolai könyvtárból.

A pedagógusoknak olyan tankönyveket és tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat kell választani, amelyek beszerezhetők a rendelkezésre álló 12 ezer forintos költségvetési forrásból. A fenntartó ezért jogosult és köteles ellenőrizni az iskolai tankönyvrendelést, és amennyiben nem valósítható meg a törvényben előírt ingyenesség biztosítása, utasítania kell az igazgatót annak átdolgozására.

Keszei Sándor szerint törvénysértő, ezért nem fogadható el, hogy a tankönyvcsomag ár 12 ezer forint feletti részét kifizettetik az ingyenességre jogosulttanulók szülőkkel. Van, hogy akár ötezer forintot is elkérnek - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×