Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezreket fizetnek rá az ingyenes tankönyvekre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer forintos ráfizetést kérnek az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek szüleitől az iskolák, ezért az oktatási államtitkárhoz fordult a Fővárosi Szülők Egyesülete. Arra hivatkoznak a tanintézmények, hogy a tizenkétezer forintos tanulónkénti állami normatíva nem elég a tankönyvcsomagra, az iskola pedig nem tudja állni az árkülönbözetet, ezért hárítják azt a családokra - közölte Keszei Sándor.

A Fővárosi Szülők Egyesülete kezdeményezik az oktatási államtitkárságánál, hogy vizsgálja meg, az iskolák, miért kérnek "ráfizetést" az ingyenességre jogosult tanulóktól, és miért kérnek 15-20 ezer forintot az általános iskolai tankönyvcsomagokért - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Keszei Sándor kifejtette: ingyenes tankönyvellátásra jogosult a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Mintegy 500-550 ezer rászoruló tanulónak jár az ingyenes tankönyvellátás.

Az egyesület szóvivője kiemelte: az ingyenes tankönyvellátás azt jelenti, hogy az arra jogosult tanuló 100 százalékosan térítésmentesen kapja az oktatásához szükséges valamennyi tankönyvet, munkatankönyvet, nyelvkönyvet, szakmai tankönyvet és az olyan, a tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat, amelyek az ismeretanyag illusztrálására, illetve a tanultak gyakorlására és ellenőrzésére szolgálnak és segítséget nyújtanak a könyvben foglaltak elsajátításához, illetve azok használatához - vagyis az iskola fizeti ki a szülő helyett a tankönyvcsomag teljes árát, vagy kölcsönzi ki az iskolai könyvtárból.

A pedagógusoknak olyan tankönyveket és tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat kell választani, amelyek beszerezhetők a rendelkezésre álló 12 ezer forintos költségvetési forrásból. A fenntartó ezért jogosult és köteles ellenőrizni az iskolai tankönyvrendelést, és amennyiben nem valósítható meg a törvényben előírt ingyenesség biztosítása, utasítania kell az igazgatót annak átdolgozására.

Keszei Sándor szerint törvénysértő, ezért nem fogadható el, hogy a tankönyvcsomag ár 12 ezer forint feletti részét kifizettetik az ingyenességre jogosulttanulók szülőkkel. Van, hogy akár ötezer forintot is elkérnek - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó