Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A választási irodákban lehetne feliratkozni - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet a választási feliratkozásról ír, míg a Népszabadságban a Gyulai Húskombinát helyzetéről olvashatnak.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a kormány tervei szerint elsősorban a választási irodákban lehetne feliratkozni a 2014-es országgyűlési választásokra, és indokolt esetben akár mozgó ügyintézési rendszer is segítheti az előzetes feliratkozást.

A lapnak arra a kérdésére, hogy a járási hivatalok kapnak-e majd bármilyen szerepet a választási feliratkozás rendszerében, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta: elképzeléseik szerint a választási intézményrendszer - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a választókerületekhez igazodna, és döntő részben nem a járási hivatali rendszerben működne. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban még nem született végleges döntés.

A Népszabadság arról ír, hogy egy héten belül döntés várható a Gyulai Húskombinát jövőjéről. A kormány az uniós előírások miatt nem nyújthat közvetlen segítséget a cégnek, ugyanakkor a vállalat felszámolása sem elfogadható a kabinet számára.

Az agrárium nehéz helyzetben van: lényegében az egész húságazat segítségre szorul, és az aszály is az áremelési kényszer felé viszi a húsfeldolgozókat. A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke a sertéshúsnál az év végéig 20-25 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tart. Részletek a Népszabadságban.

Az Index cikkéből kiderül: áll a szemét Vácon. A város vezetése jogi lépéseket helyezett kilátásba a szállítást végző Kft. ellen, mert állításuk szerint a cég szabálytalanul elvitte a külterületekről konténereit, melyek helyén szemétkupacok halmozódtak fel. A cég vezetője szerint ugyanakkor jogosan jártak el. Ez a cég üzemeltette korábban a csörögi illegális hulladéklerakót is.

A Napi Gazdaság írása szerint kellemetlen meglepetés is érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy más országban kezdenek új életet és nem jelentkeznek ki itthoni lakóhelyükről: hiába élnek ugyanis külföldön életvitelszerűen, ha Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkeznek, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. A lap felhívja a figyelmet: ha a kijelentkezés elmulasztása miatt az illető továbbra is állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, belföldi jogállásúnak minősül.

A Portfolio.hu összeállításából kiderül, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nem zárta ki, hogy a Jegybank mentesülhet a tranzakciós illetéki körből. Az NGM határidőre elkészítette azokat a dokumentumokat, amelyeket a Költségvetési Tanács kért a 2013-as költségvetés újraértékelése céljából.

A Pénzcentrum.hu az újabb kánikulahullám beköszöntével az irodák légkondicionálásáról készített összeállítást. A legtöbb munkahelyen állandó vita tárgyát képezi, hogy hány fokra is hűtsék az irodát. Vannak, akik azt ecsetelik, hogy a hátukról is folyik a víz, míg mások a 27 fokban is jégvermet kiáltanak. De vajon mekkora az ideális hőmérséklet, és milyen előírások határozzák meg mértékét? Ezúttal ennek járt utána a Pénzcentrum.hu.

Hanganyag: Domanits András